logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Teknikprogrammet

Är du intresserad av att arbeta med teknikutveckling – från idé till färdig produkt?

På programmet arbetar man med teknik, som är en del av vår vardag och finns överallt, datorer, hissar, kläder, kylskåp, leksaker, smink eller webbsidor. Alla innehåller någon form av teknisk lösning.

Du får lära dig om design och formgivning samt hur du arbetar med marknadsföring. Du får också lära dig om hur en produkt påverkar miljön och om den går att återvinna på ett effektivt sätt.

Teknikprogrammet ger dig en grund för fortsatt lärande i arbetslivet och för vidare studier samt för att utveckla insikter i företagandets villkor.

Teknik omfattar också det tänkande, den kommunikationsförmåga och den handlingsförmåga som är nödvändig för att kunna identifiera och lösa problem i praktiken. Det kan handla om kartläggning av behov och marknadsundersökningar eller genom studier av hur människor använder befintlig teknik.

Nationella inriktningar
Teknikprogrammet har inga nationella inriktningar.

Gemensamma kurser
Kärnämnen 750 p.
Gemensamma kurser om 650 p, datorkunskap, engelska B, fysik A, kemi A, matematik B+C, teknik, människa, samhälle och teknikutveckling och företagande.
Projektarbete 100 p.

Valbara kurser
Skolorna ska erbjuda fysik B, matematik D och matematik E. De valbara kurser som skolorna kan erbjuda är tex bild, biologi, byggteknik, datorteknik, elkunskap, engelska, elektronik, energiteknik, företagsekonomi, formgivning, fysik, handel, medicinsk teknik, miljökunskap, musik, mät- och reglerteknik, styrteknik, transportteknik och träteknik.

Det är inte säkert att alla kurser finns på skolan. Kontrollera därför vilka kurser, skolan som du är intresserad av, kan erbjuda. Du har även möjlighet att göra individuella val som omfattar 300 poäng. Ditt utbud bland valbara kurser påverkas av vad skolan har möjlighet att erbjuda – och vad du själv önskar läsa.

Framtidsutsikter
Du har efter utbildningen grundläggande behörighet till högskolan, men för att få den särskilda behörigheten som krävs till vissa utbildningar, kan du behöva komplettera vissa ämnen. Om du redan vet vilket utbildningsprogram du vill in på efter gymnasiet kan du läsa de kurser som behövs under gymnasietiden. Exempel på framtida yrkesområden är datorteknik, design, informationsteknik, miljö, musikproduktion och programmering.

Fördelning av kurser

Fördelning av kurser i programmet.

Olika inriktningar och skolor

Datorteknik (5)

LI Arkitektur & Design (1)

LI Datorteknik (1)

LI Design (1)

LI Industriell design (1)

LI Teknik (1)

LI Teknik och företagande (2)

TE inr Multimediateknik (1)

TE motsv. Teknikprogrammet (1)

Teknikprogrammet (6)

Virtuell design och media (1)

Event- och dataprogram (1)

LI Teknisk design och produktutveckling (1)

LI Biologi inr bioteknik (1)

LI Formgivning inr industriell design (1)

LI Medicinsk teknik inr kemisk analys (1)

LI Teknikutveckling mot konstruktion (1)

TE inr naturvetenskap (1)

TE med inr teknik (1)

Möjliga yrken

Arkitekt
Automationstekniker
Brandman
Byggnadsingenjör
Datayrken
Fartygsbefäl
Flygmekaniker
Industridesigner
Ingenjör
Maskiningenjör
Officersyrken
Pilot
Programmerare
Trafiklärare
Verkställande direkt.
Väktare
Webbdesigner

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss