logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Bagare

Arbete
Som bagare kan du arbeta på ett industribageri, ett mindre bageri med tillhörande butik eller på ett konditori. Arbetsuppgifterna skiljer sig beroende på var du arbetar men produkterna är desamma: matbröd, vetebröd och kakor

I dag produceras större delen av allt matbröd av några få stora företag med ett antal industribagerier. Brödtillverkningen ser mycket olika ut beroende på bageriets storlek men något som alltid måste finnas är bagarens kunskap om bröd och bakning.

Arbetar du på ett automatiserat industribageri övervakar du bakningen som sker med hjälp av maskiner. Dina arbetsuppgifter kan vara att knappa in receptet på den produkt som ska bakas i bakdatorn. Brödtillverkningen sker sedan i slutna system. På ett industribageri kan du kallas bageriarbetare. Transporterna av råvaror går i rör mellan olika behållare och ingredienserna blandas efter det inprogrammerade receptet. Degen delas upp och formas. Jäsningen sker medan degen transporteras på en jäsbana. Gräddningen sker i en tunnelugn genom vilken bröden förs på en linje. Därefter går brödet via svalbana till paketeringen. Vissa industribagerier har dock ett större antal manuella moment. Att sätta degen kan exempelvis göras för hand, liksom att svara för utbakning och gräddning. Tillverkningen av kaffebröd är inte heller lika automatiserad som tillverkningen av matbröd.

Även de mindre bagerierna är välutrustade med maskiner och kan ibland ha bakdator. Det vanliga är dock att de flesta arbetsmomenten utförs för hand vilket ger ett mer omväxlande arbete. Du gör då allt från att väga upp ingredienserna till att forma, jäsa och grädda brödet eller kakorna. Du tar också hand om disken och ser till att hålla din arbetsplats ren och snygg.

Bagare på industribagerier arbetar ofta natt och ibland förekommer helgarbete. Det är vanligt med förskjuten arbetstid, det vill säga att den som sätter degen börjar tidigare än den som gräddar eller packar brödet.

Som bagare på ett litet bageri eller konditori börjar du oftast mycket tidigt på morgonen.

Bagaren går och står mycket i sitt arbete vilket kan slita på ben och knän. Kontakten med mjöldamm kan ge upphov till allergier.

Vad ska man läsa:

Restaurang och livsmedelsprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss