logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Resebyråtjänsteman

Biljettör, Resebyråchef, Resekonsulent, Resekonsult

Arbete
Sol, sommar och semester. Snö, vinter och skidåkning. Tjänsteresa till Bryssel. Till resebyrån kommer människor med sina önskemål. Resebyråtjänstemannen vägleder och ordnar biljetter till resmålet.


Som resebyråtjänsteman kan du antingen arbeta på en resebyrå eller hos en researrangör. Om du arbetar på en resebyrå förmedlar du alla slags resor. Hos en researrangör säljer du enbart arrangörens egna resor. Du kan också kallas resesäljare.

De större resebyråerna är specialiserade på affärsresor eller privatresor, medan de mindre har en mer blandad verksamhet. En del resebyråer och researrangörer är inriktade på arrangemang för utländska turister som besöker Skandinavien. Andra kan vara specialiserade på gruppresor, konferenser eller resor med upplevelse eller äventyrsinriktning. Hos de internetbaserade resebyråerna kan kunden själv skaffa sig information och boka resan. Några större reseföretag har såväl traditionella resebyråer som callcenter och Internet-resebyråer.

Som resebyråtjänsteman informerar du kunden om olika resmål, resvägar, priser och hotell. När kunden har bestämt sig bokar du resan. Du kan också hjälpa till med att boka hyrbil och ordna andra evenemang på resmålet.

Försäljningen sker per telefon eller när kunden besöker butiken. På ett callcenter har du kontakt med kunden per telefon och säljer vanligen färdiga resepaket eller gör vissa anpassningar efter kundens önskemål. På de internetbaserade resebyråerna kan kunden själv informera sig om utbudet av resor och även boka resan själv.

Resebyråtjänstemannens arbete utvecklas till att bli mer av informationskonsult/rådgivare, som hjälper kunden att hitta och välja rätt resa. Det är viktigt att vårda och utveckla kundrelationerna på lång sikt, så att kunden kan lita på att få kvalificerad hjälp för sina önskemål. För att arbeta med grupp- och konferensresor fordras ofta stor branschkunskap för att tillgodose specifika kundkrav. Det finns resebyråtjänstemän som ansvarar för reseverksamheten hos enskilda företag. De informerar, ger råd och tar fram individuella resor eller gruppresor för företagets medarbetare. De kan ha titeln resekonsulter.

Som resebyråtjänsteman bör du vara utåtriktad och tycka om att prata med människor.

På de större resebyråerna och hos de stora researrangörerna kan du vara specialiserad på att räkna ut biljettpriser och skriva ut resedokument. Du kan då kallas biljettör.

Resebyråchefen leder arbetet och har det ekonomiska ansvaret för verksamheten.

Hos researrangörerna finns resebyråtjänstemän som planerar de resor som företaget ska sälja. Du kan då kallas för reseproducent eller resekonsulent. Som producent/resekonsulent besöker du nya resmål, förhandlar med transportföretag och hotell om priser och andra villkor och skriver avtal. Du kan också sammanställa resekataloger, tidtabeller och broschyrer vilket oftast sker i samarbete med reklamfolk och marknadsförare.

Vad ska man läsa:

Handel- och administrationsprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss