logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Restaurangbiträde

Arbete
Är du intresserad av köksarbete? Vill du ha ett omväxlande arbete? Då kan arbete som köksbiträde eller restaurangbiträde vara rätt för dig.


Ett köksbiträde eller restaurangbiträde jobbar bland annat inom storkök och restaurangnäringen. Arbetstillfällen finns också inom livsmedelsindustrin. Arbetsplatsen kan till exempel vara en personalmatsal, lunchrestaurang, ett sjukhuskök, en snabbmatsrestaurang eller ett kafé.

Som köksbiträde och restaurangbiträde har du en mängd olika arbetsuppgifter beroende på var du arbetar. I regel arbetar ett köksbiträde i köket medan ett restaurangbiträde har mera kundkontakter, men på många restauranger används båda benämningar utan att arbetsuppgifterna skiljs åt.

Ett restaurangbiträde portionerar upp mat, tar emot betalning i kassa och plockar disk. I arbetsuppgifterna ingår att servera gäster, plocka disk samt att diska och städa.

Som köksbiträde plockar du fram och förbereder mat. Du sköljer, skalar och hackar grönsaker och deltar i enklare matlagning. På snabbmatsrestauranger tillagas maträtter av köksbiträden. Att städa och diska ingår i arbetet.

Det är viktigt att vara snabb och effektiv under tidspress eftersom jobbet som köksbiträde och restaurangbiträde ofta är stressigt och tempot i restaurangen är högt. Du ingår ofta i ett arbetslag med andra köksbiträden/restaurangbiträden, kallskänkor och kockar. För att arbetet ska fungera är det viktigt kunna samarbeta med övrig personal.

Arbetsmiljön i köket är varm, det slamras med kastruller och bunkar och tunga lyft förekommer. Arbetet kan vara påfrestande för rygg, axlar och ben.

Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. En del köksbiträden och restaurangbiträden arbetar dagtid men oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete.

Vad ska man läsa:

Hotell- och turismprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss