logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Skådespelare

Arbete
Drömmer du om att stå på scen eller om att vara med i en film? Skådespelare är ett konstnärligt yrke och det krävs både talang, drivkraft och hårt arbete för att lyckas. Har du begåvning och är beredd att satsa hårt för att komma in på utbildningar och få jobb? Då kanske skådespelaryrket är något för dig.


Som skådespelare kan du arbeta inom flera olika områden. Du kan jobba på en teater men du kan också få arbete vid film- radio- och TV-produktioner. Du kan också bli engagerad som uppläsare för att läsa dikter eller andra texter i olika medier.Arbetet som skådespelare innehåller mycket mer än att stå på scenen eller framför kameran. Bakom en teaterföreställning ligger mycket förberedelser.

Du arbetar i grupp tillsammans med regissören och de andra skådespelarna. Ni går igenom och diskuterar manus. Ni läser också annan litteratur för att sätta er in i de frågor pjäsen handlar om. Ni skaffar er en bild av den tid eller den miljö där pjäsen utspelas.

Du läser in din roll på egen hand men du utformar den sedan under repetitionerna tillsammans med regissören och de andra skådespelarna. Föreställningen växer sedan fram och andra personer kommer med i arbetet. Det kan vara scenograf, ljustekniker, kostymmästare sufflör och maskör. En teaterföreställning är ett utpräglat lagarbete.

Både föreställningar och repetitioner är fysiskt och psykiskt ansträngande. Det krävs att du är både stresstålig och uthållig. Arbetet som skådespelare kräver arbetsdisciplin och det ingår i ditt jobb att ständig utvecklas och sätta dig in i nya ämnen. Dina arbetstider är ofta förlagda till helger och kvällar. Det är inte ovanligt att ha uppdrag som kräver att du repeterar på dagtid, och samtidigt spelar föreställningar på kvällarna. Du måste kunna arbeta intensivt under de perioder du har föreställningar.

De flesta skådespelare är idag frilans. De tar uppdrag vid olika uppsättningar, men har ingen fast anställning. Det finns ett antal fasta tjänster vid exempelvis Kungliga Dramatiska Teatern, länsteatrarna, Riksteatern eller vid någon privatteater, men det blir allt vanligare att teatrarna minskar antalet fasta tjänster för att stället erbjuda projektanställningar under en viss uppsättning.

Det är hård konkurrens om platserna och arbetslösheten bland skådespelare är hög. Kvinnliga skådespelare har det svårare än män eftersom det finns färre roller för kvinnor.

Mimartister använder kroppsspråk, gester och ansiktsuttryck för att förmedla känslor, stämningar och händelser till publiken. De flesta mimartister är fria yrkesutövare och har mer eller mindre tillfälliga engagemang.

En stuntman ersätter filmskådespelare i riskfyllda situationer, tillexempel när rollfiguren ska ramla ner för en trappa eller volta med bilen. I uppgifterna kan även ingå att instruera skådespelare, till exempel inför ett slagsmål. Kunskap i ljud, ljus och kameraföring är viktigt. Det finns ett fåtal som kan försörja sig på yrket, men det vanligaste är att ha annat arbete vid sidan om.

Vad ska man läsa:

Estetiska programmet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss