logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Takmontör

Arbete
Som takmontör eller undertaksmontör arbetar du med många olika material och med hjälp av olika tekniker. Det är arbeten som ställer höga krav på kunskap om tak och om de material du arbetar med.

Som takmontör täcker du husens yttertak med tätskikt av t. ex. papp, plåt eller hela förtillverkade takelement. Ett tak måste alltid hålla ute fukt och samtidigt isolera mot kyla. Därför börjar du takarbetet med att montera fuktskydd och värmeisolering av mineralull, cellplast eller kork. Du behöver ha god kunskap om hur ventilationen fungerar mellan de olika takskikten och om detaljer som takfönster och takbrunnar.

Takmontörer arbetar med ny- eller omläggning av tak eller med reparation och underhåll. De arbetar ofta två och två.

Som undertaksmontör monterar du invändiga tak för att dölja rördragningar, för ljud- och värmeisolering, av brandsäkerhetsskäl eller för att skapa bra akustik. Ibland monteras undertak av estetiska skäl för att höja rummets utseende. Du monterar ett bärverk i vilket skivor av pressad mineralull eller kassetter och paneler av aluminium hängs upp. Ibland arbetar du också med montering av gipsskivor. Uppsättning av elskenor kan ingå i arbetsuppgifterna.

Du arbetar vanligen med tak cirka 3 - 4 meter över golvet, t. ex. i skolor, sjukhus och kontor. Men det förekommer också att takmontörer arbetar 20 meter upp i luften vid arbete med ljuddämpning i industrihallar.

Tunga moment förekommer, men det finns hjälpmedel och verktyg som underlättar arbetet. Bland annat finns det elektriska handverktyg, som underlättar borrning och infästning av bärverk samt skivliftar för tunga lyft.

Undertaksmontörer arbetar ofta i lag med två eller tre montörer.

Vad ska man läsa:

Bygg och anläggningsprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss