logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Tandhygienist

Arbete
Som tandhygienist arbetar du främst förebyggande. Du verkar för bättre munhälsa genom att informera och undervisa både enskilda patienter och grupper till exempel i skolor. Du kan vara verksam såväl inom privat som offentlig tandvård och som egen företagare.


Som tandhygienist undersöker du munhålan. Du tar saliv- och bakterieprov, tar bort tandsten och andra beläggningar på tänderna. Du tar också bort överskott av fyllning, putsar och polerar. I samband med behandling kan du också ge smärtlindring.

För varje patient för du journal över iakttagelser och behandlingar. Att ta röntgenbilder, framkalla och montera dessa är andra uppgifter. Ibland har tandhygienisten hand om de regelbundna undersökningarna och tandhälsokontrollerna. Tandhygienisten ställer diagnos om karies- och tandlossningssjukdomar och bedömer då om patienten har behov av behandling för karies eller tandlossning.

Som tandhygienist informerar du om hur man förebygger tandsjukdomar och ger råd om munhygien och kost, inte bara till enskilda patienter, utan också på barnavårdscentraler, i skolor, på servicehem för äldre och i uppsökande vård. Att arbeta förebyggande mot tobaksanvändning är en annan viktig arbetsuppgift.

Tandhygienister kan vara anställda inom folktandvården, hos privatpraktiserande tandläkare, på sjukhus och på landstingets tandhälsovårdsavdelning. De kan även arbeta förebyggande i samarbete med annan personal inom vården. Dessutom finns det tandhygienister som arbetar som egna företagare.

Du kan arbeta med specialisttandvård som till exempel tandreglering, barntandvård eller tandlossning. Det finns också tandhygienister som arbetar med uppsökande verksamhet till exempel vid barnavårdscentraler och inom äldreomsorg.

Att vara serviceinriktad och ha lätt för att få kontakt med människor är viktiga egenskaper för tandhygienisten.

Vad ska man läsa:

Samhällsvetenskapsprogrammet
Naturvetenskapsprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss