logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Tandläkare

Arbete
Om du trivs med att arbeta med människor kan arbetet som tandläkare vara något för dig. I mötet med patienterna behöver du vara lyhörd. Vanligen samarbetar du med eller är chef för andra personalgrupper inom tandvården. Du utför ett precisionsarbete med dina händer utifrån medicinska och biologiska kunskaper.

Tandläkaren förebygger, utreder och behandlar sjukdomar och skador i käksystemet.

Som tandläkare undersöker du patienten, bestämmer vilken behandling som ska utföras och ansvarar för att behandlingen blir utförd.

Du lagar hål i tänderna, gör rotfyllningar och behandlar tandköttsinflammationer. I arbetet med att rätta till felställda tänder och ersätta skadade tänder med kronor, broar, proteser eller implantat samarbetar du med tandtekniker, som tillverkar själva tandställningen respektive tandersättningen.

Att förebygga skador på tänderna är en viktig uppgift. Tandläkaren studerar också förändringar i hela munhålan och kan slå larm om sjukdomar på ett tidigt stadium.

Du arbetar vanligen i team tillsammans med tandhygienist och tandsköterska. Tandläkaren har då en arbetsledande funktion.

Som tandläkare bör du ha intresse för människor och känsla för service och kvalitet.

Efter några år som allmäntandläkare kan du specialisera dig exempelvis inom barntandvård, tandlossning eller tandreglering. Det finns åtta olika specialiteter inom tandvården. Du kan som tandläkare också arbeta som forskare eller lärare.

Ungefär hälften av tandläkarna är anställda inom folktandvården och hälften driver eller är anställda inom privata praktiker.

Att driva egen praktik betyder exempelvis att man måste hålla reda på inkomster, utgifter och betalningar. Man måste förhandla om till exempel lokalhyra och personalens löner samt se till så att man har försäkringar för verksamheten. För att få hjälp med vissa tjänster, som bokföring och deklaration, kan man anlita en revisor.

Vad ska man läsa:

Naturvetenskapsprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss