logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Tandsköterska

Operationstandsköterska, Ortodontitandsköterska, Profylaxtandsköterska


Arbete
Som tandsköterska arbetar du med tandvård, förebyggande tandvård och tandhälsoinformation. Du arbetar i team med tandläkaren.


Du assisterar tandläkaren vid undersökning och behandling av patienter.

Du rengör och steriliserar instrument, och ser till att utrustning och arbetsmaterial finns framme och är i ordning.

Tandsköterskorna har under senare år fått fler självständiga arbetsuppgifter. De kan arbeta med munhygien/tandhälsoinformation, puts, polering och fluorbehandling.

Som tandsköterska arbetar du i team med tandläkaren och har en arbetsfördelning som ser olika ut beroende på din erfarenhet och utbildning. Tandläkaren kan överlåta (delegera) arbetsuppgifter som rör själva behandlingen av patienten till tandsköterskan, som till exempel att ge lokalbedövning, ta röntgenbilder och göra tillfälliga fyllningar.

De administrativa uppgifterna har ökat för tandsköterskorna. Det innebär att du kan ta emot patienter och telefonsamtal i klinikens reception. Du kallar patienter till behandling, avtalar om nya tider och tar betalt i kontanter eller med kreditkort, du skriver ut och skickar fakturor. Du hanterar patientjournaler. Att sköta inköp kan även vara en del av ditt arbete.

Du kan med tiden specialisera dig och utbilda dig till exempelvis ortodontisköterska och arbeta med tandreglering eller till operationstandsköterska och assistera vid tandkirurgiska operationer.

Tandsköterskor har också kontakt med barn i förskolan och skolan, där de berättar om tandvård och sköter fluorsköljning och - lackning.

Att du har lätt för att få kontakt med människor, är flexibel och har känsla för service är en fördel i yrket.

Vad ska man läsa:

Naturvetenskapsprogrammet
Vård och omsorgsprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss