logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Trafiklärare

Bilskollärare, Körskolelärare, Trafikinspektör


Arbete
Som trafiklärare undervisar du elever som ska ta körkort. Du bör själv vara en säker förare och ha lätt för att klara besvärliga trafiksituationer. Du måste också tycka om att arbeta med människor som har mycket olika förmåga att ta till sig din undervisning. Trafikinspektörer examinerar körkortsaspiranter.


Trafiklärare undervisar elever som ska ta körkort för personbil, motorcykel, buss, lastbil och släpfordon. Undervisningen består av en teoretisk och en praktisk del. Den teoretiska undervisningen sker oftast i grupp. Du går tillsammans med eleverna igenom trafikregler, trafikvett och trafikmiljö. Skriftliga prov ingår också. I arbetet ingår också att förbereda dina lektioner. Trafiklärare kallas också bilskollärare.

Den praktiska delen av undervisningen består av körlektioner. Alla moment i körningen övas liksom tillämpning av den teoretiska undervisningen. Du ger din elev möjlighet att köra i olika slags trafikmiljöer, även i mörker och när det råder halka. Det är du som avgör när eleven är mogen för uppkörning.

Trafikskoleelever kan vara nervösa under körlektionerna, och det ställer speciella krav på dig som lärare. Du måste ha elevens förtroende och ha förmåga att ge stöd under körningen. Du har ansvar för såväl elev som bil under själva körningen.

Du kan ha oregelbunden arbetstid på grund av teoriundervisning och mörkerkörning som är förlagd till kvällstid. Du sitter mycket i jobbet och kan därför få problem med rygg och höfter. Du kan också bli utsatt för stress i olika trafiksituationer.

Som trafiklärare arbetar du oftast på en trafikskola i privat regi.

I Yrken A-Ö beskrivs flera inriktningar inom yrket, se Liknande yrken.

Trafikinspektörer är anställda av Vägverket. Som trafikinspektör arbetar du huvudsakligen med att examinera körkortsaspiranter, förarprov. Du åker ut med körkortseleverna, bedömer deras körning och beslutar om att godkänna dem eller inte. Du kan också ha hand om yrkestrafikprov för till exempel taxiförarlegitimation. I dina uppgifter kan ingå att ge information om körkorts- och trafiksäkerhetsfrågor. Trafikinspektörer med påbyggnadsutbildning har också ansvaret för tillsynen av trafikskolornas och trafikövningsplatsernas verksamhet och ger tillstånd att bedriva dessa verksamheter.

Ett fåtal specialutbildade trafikinspektörer har kontakter med försäkringskassa och länsstyrelse och utför praktiska körprov i samband med utredningar om indragning av körkort på grund av sjukdom eller liknande.

Trafikinspektörer finns också inom försvaret.

Som trafikinspektör tillhör du en arbetsgrupp men uppgifterna innebär mycket ensamarbete och också en del resor till andra förrättningsorter. Du träffar många människor och du måste kunna fatta beslut också i pressade situationer och ha god bedömningsförmåga. Du sitter i bil en stor del av din arbetsdag vilket kan vara ansträngande för rygg och höfter.

Vad ska man läsa:

Samhällsvetenskapsprogrammet
Naturvetenskapsprogrammet
Teknikprogrammet
Estetiska programmet
Hantverksprogrammet
Naturbruksprogrammet
El - och energiprogrammet
Industritekniska programmet
Bygg och anläggningsprogrammet
Fordon och transportprogrammet
Barn- och fritidsprogrammet
Vård och omsorgsprogrammet
Hotell- och turismprogrammet
Restaurang och livsmedelsprogrammet
Handel- och administrationsprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss