logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Tryckare

Coldsettryckare, Digitaltryckare, Djuptryckare, Grafiker, Heatsettryckare, Offsettryckare, Screentryckare


Arbete
För att bild och ord ska kunna fästas på papper behövs det tryckare. Ett omväxlande jobb som kräver att du har gott färgseende.


Som tryckare hanterar du olika tryckpressar. Pressarna kan trycka på pappersark (arkpressar), eller på stora pappersrullar (rullpressar). Du tar fram och sätter in papper i tryckpressen. Är det en rullpress så drar du papperet mellan tryckverken i pressen, skarvar ihop rullarna och kontrollerar att allt är rakt och rätt inställt. Du fyller på färg, ställer in blandningen av färger och fäster tryckplåtarna i pressen.

Det finns flera olika tryckmetoder. Offset är vanligast men det finns också djuptryck, screentryck och flexotryck. Som screentryckare sköter du en tryckpress där färg överförs till ett material genom en finmaskig duk. Du kan till exempel trycka på papper, plast, metall, glas eller textil.

Digitala tryckpressar kommer allt mer in på de grafiska företagen. För att sköta de flesta digitala pressar ställs i regel större krav på datakunskaper än på kunskaper om tryckprocessen. Vid digitalt tryck används inga plåtar.

Moderna tryckpressar är datorstyrda. Via bildskärmar och tangenter styr du pressen. Uppstår det något fel kan du i regel avläsa på datorn vilken typ av fel det är. Innan du kör igång pressarna gör du ett provtryck. Du kontrollerar att trycket är bra och att passningen av sidorna är riktig. I arbetet ingår också att rengöra maskiner och att byta valsar. Du kan också sköta enklare underhåll.

Arbetar du vid stora pressar är du en i ett arbetslag. Du kan arbeta dagtid, men vid tidningstryckerier och grafiska företag med avancerad maskinutrustning är det vanligt med skiftarbete. Det finns också de som arbetar ständig natt vid tidningsföretag.

Ute i tryckhallen kan bullret från pressarna vara ganska besvärande och du måste använda hörselskydd. Arbetar du vid en rullpress kan det bli ganska obekväma arbetsställningar när du drar in papper och rengör press och valsar. I tryckeriet används också en del kemikalier som kan ge allergiska besvär om de hanteras felaktigt. Numera försöker man använda så miljövänliga medel som möjligt. Som tryckare måste du ha normalt färgseende.

Vad ska man läsa:


Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss