logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Undersköterska

Arbete
Som undersköterska har du varierande arbetsuppgifter. Du kontrollerar patientens temperatur, mäter blodtryck, tar prover och lägger om sår. Du förbereder även patienterna för olika behandlingar som läkaren ordinerat.

Undersköterskan på en vårdavdelning hjälper patienterna att tvätta sig och klä på sig. Du bäddar, delar ut mat och gör allt annat som ingår i deras dagliga vård.

På sjukhus arbetar du ofta tillsammans med en sjuksköterska. Undersköterskan har mycket kontakt med patienterna. Därför är det viktigt att du ger dig tid att prata med dem och ge stöd när det behövs.

Övriga arbetsplatser kan vara sjukhem, servicehus och gruppbostäder.

Som undersjöterska inom hemsjukvården gör du medicinska kontroller och omläggningar hemma hos patienterna. Du kan också ha andra sjukvårdsuppgifter, till exempel ge vissa injektioner efter personlig delegering från sjuksköterska. Inom den sjukhusanslutna hemsjukvården är det ibland fråga om vård i livets slutskede. Du arbetar då i team i nära samarbete med sjuksköterskorna.

Om vårdbiträden och undersköterskor i hemtjänst, se beskrivningen Vårdbiträde i Yrken A-Ö.

Du kan arbeta som undersköterska på en mottagning eller specialavdelning och assistera läkare och sjuksköterskor vid undersökningar, behandlingar och operationer. Du tar temperatur och blodprover, plockar fram provsvar och journaler och förbereder patienterna för behandling. Du plockar också fram instrument inför undersökningar och ingrepp och rengör och desinficerar instrumenten efteråt.

Som undersköterska måste du ha ett stort människointresse. Du möter människor som har behov av din hjälp och du behöver ha tålamod och förmåga att förstå patienternas situation. Arbetet kan vara fysiskt och psykiskt ansträngande..

Eftersom vårdavdelningar på sjukhus är bemannade dygnet om, innebär detta att schemat för undersköterskor på dessa avdelningar innehåller dag-, kvälls- och helgtjänstgöring. Det kan också ingå nätter men oftast har undersköterskor som arbetar natt eget schema. Det finns också möjlighet att själv kunna påverka sin arbetstid. Undersköterskor i kommuner har i allmänhet liknande arbetstider. Många kommuner har särskild personal anställd för att arbeta på kvällar och nätter.
På vårdcentraler arbetar du vanligen dagtid.

Vad ska man läsa:

Vård och omsorgsprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss