logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Verkställande direkt.

Arbete
För att bli en bra företagsledare krävs personliga egenskaper som att kunna utveckla affärer, marknadsföra, organisera, leda, samarbeta och entusiasmera. Det är också nödvändigt att du är intresserad av och kunnig inom det fält som ditt företag arbetar med.


En företagsledare leder verksamheten inom ett företag. Du kan vara anställd eller egen företagare. Du kan leda ett mindre eller större företag. I ett större företag finns en styrelse som sätter upp mål och riktlinjer som det är din uppgift att följa. I ett mindre företag kanske du planerar verksamheten själv. I det större företaget har du vid din sida även en ledningsgrupp där till exempel produktions-, personal-, ekonomi- och försäljningschef ingår.

Du ska som företagsledare utveckla verksamheten, vara initiativtagare och genomföra förändringar. Att vara visionär och strateg är viktigt för en företagsledare. Med stöd av styrelsen utvecklar du visioner, mål och en strategisk handlingsplan. Det är sedan din uppgift att se till att planerna omsätts i konkreta uppgifter för dig, dina underställda chefer och övriga medarbetare. Du måste som företagsledare hela tiden följa upp verksamheten för att säkerställa att produktionsmål och riktlinjer efterföljs.

För att kunna göra allt detta krävs en flexibel personlighetstyp som är lyhörd för övrig personal, har lätt för att samarbeta, men som samtidigt kan fatta snabba beslut när det behövs.

Som företagsledare är du företagets ansikte utåt. Det kan gälla kontakter med kunder, andra företag, myndigheter och massmedier. Du har också ansvar för att övriga medarbetare på företaget får det stöd de behöver och ges möjligheter till utveckling i arbetet.

Den personliga kontakten med dina medarbetare är viktig. Du måste ha förmåga att lita på dina medarbetare och kunna delegera uppgifter med fullt förtroende.

Vad ska man läsa:

Samhällsvetenskapsprogrammet
Naturvetenskapsprogrammet
Teknikprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss