logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Viltvårdare

Jaktvårdare, Jaktvårdskonsulent, Länsjaktvårdare, Länsjaktvårdskonsulent, Viltvårdare, Yrkesjägare


Arbete
Viltmästarna är en liten yrkesgrupp, men är du intresserad av jaktfrågor och tycker om att vara ute i naturen kanske det ändå kan vara jobbet för dig.


Viltvård och jakt är din specialitet som viltmästare. I regel är du yrkesjägare på en större fastighet, men du kan också vara anställd vid Svenska Jägareförbundet eller hos skogsbolag, företag, kommuner eller andra stora markägare. Du kan också arbeta som assistent inom viltforskningen eller som fristående konsult.

Rådgivning till markägare är ofta ett viktigt inslag i ditt arbete. En vanlig uppgift är att göra en viltbruksplan för fastigheten (markområdet). Där beskriver du de olika miljöerna där viltet lever och lämnar därefter förslag på hur markägaren kan göra för att få vissa djur att trivas bättre, till exempel genom att anlägga våtmarker eller viltåkrar. Dessutom ger du exempel på vad de olika åtgärderna kan kosta.

Det är också vanligt att du som viltmästare organiserar och leder jakterna inom ett område. Det innebär bland annat att du informerar markägare och andra jägare för att jakten ska skötas på rätt sätt.

Som assistent inom viltforskningen gör du bland annat inventeringar, märker djur och bearbetar de resultat som kommer fram. Datorn är ett viktigt hjälpmedel för alla viltmästare. Ibland är det mycket skrivbordsarbete.

Även om du har ett ensamarbete samarbetar du ofta med markägare, uppdragsgivare, forskare och jägare. Arbetsledande uppgifter ingår ofta i arbetet.

Viltmästare är den titel du får efter avslutad utbildning, men är också en yrkestitel. Andra benämningar som förekommer är viltvårdare, jaktvårdare och yrkesjägare.

Vad ska man läsa:

Naturbruksprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss