logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Glasmästare

Som glasmästare jobbar man vanligen på ett mindre företag med få anställda. De vanligaste arbetsuppgifter är underhålls- och reparationsarbete. Vid ombyggnader av affärs- och butikslokaler blir det ofta arbete för glasmästaren. När olyckan varit framme byter glasmästaren ut det trasiga glaset. Ibland ska han/hon byta ut gamla fönster mot nya, till exempel för att minska kostnaderna för uppvärmningen i ett hus.

Du kan också konstruera hela fasader och tak av glas. Ofta används då en metallkonstruktion som glasen fästs i. Du kan också göra mellanväggar, uterum och entréer i glas. Användningen av glas som fasad och i inredningar har ökat på senare år. På glasmästerierna tillverkar man också ramar till tavlor och speglar eller glas till bok- och vitrinskåp och tar gärna hand om monteringen.

Arbetet som glasmästare är till stor del ett traditionellt hantverk och du använder handverktyg av olika slag. Du skär till glaset och monterar det i till exempel ett fönster eller en dörr. Det är ett precisionsarbete och det gäller att du är noggrann. I vissa fall kan du använda ett datorstyrt skärverktyg för att skära i glaset. I dina uppgifter kan också ingå att slipa och borra i glas. Du kan också arbeta med olika specialiteter som att tillverka blyfönster eller fönster som ska tåla brand eller vara ljudisolerande. Att jobba med inramningar är ett annat område.

Glasmästarens arbete är fritt, självständigt och omväxlande. Du byter arbetsplats relativt ofta. Ofta har du direktkontakt med kunden och detta ställer krav på dig att ge god service. Det kan förekomma tunga lyft i jobbet.

Körkort kan vara ett krav för att jobba på ett glasmästeri.

Vad ska man läsa:


Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss