logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Kranförare

Maskinförare, Mobilkranförare, Traversförare

Arbete
Tornkran och mobilkran är exempel på kranar som du som kranförare kan vara specialiserad på att manövrera. Med kranen lastar, lossar och hanterar du olika sorters gods.

Som kranförare kan du arbeta på byggen, inom industrin och i hamnar. Du kan också vara anställd av ett företag som hyr ut kranar.

Det finns flera olika slags kranar som har olika användningsområden. Tornkranarna är antingen fasta eller spårbundna. Med kranarna flyttas arbetsmaterial och annat tungt gods. I de flesta fall manövrerar du kranarna från en hytt uppe i krantornet men kranarna kan också fjärrstyras från marken.

Med hamnkranen lastas och lossas fartyg. Kranen kan stå fast på fartygen eller flyttas längs spår i kajen. Hamnkranarna kan förses med olika lyftanordningar för olika ändamål. Med kranen kan du lyfta hela containrar, använda gripskopa för löst gods som sand och spannmål eller grip för exempelvis timmer.

Det finns kranar som är placerade på underreden med hjul - eller banddrift. De kallas för mobilkranar. Kranen manövreras från förarhytten eller en separat kranhytt men kan också manövreras med fjärrstyrning. De används i stor utsträckning och allt mer i hamnar. Resor och arbete på annan ort är vanligt för förare av mobilkranar.

Inom industrin finns förutom tornkranar också traverser. Travers är en slags kran som löper på räls på balkar. Traversen manövreras från en hytt högt över golvet eller från marken med radiostyrning. Inom industrin är arbetet som kranförare/traversförare oftast kombinerat med andra arbetsuppgifter.

Som kranförare arbetar du ensam när du arbetar i hytten men du står i kontakt med dina arbetskamrater på bygget, på fartyget eller på marken via kommunikationsradio. Arbetskamraterna kopplar på och av lasten samt instruerar dig om vart den ska flyttas.

Att lyfta tungt gods med kran kräver stor ansvarskänsla, koncentration och uppmärksamhet. Du skall också ha god syn och koordinationsförmåga.

I dina arbetsuppgifter som kranförare kan också ingå översyn och lättare underhåll av kranen.

Kranförare kallas också maskinförare. Maskinförare är ett samlingsnamn för alla som arbetar med jordförflyttningsmaskiner som grävmaskin och hjullastare samt kranar. Det är vanligt att man behärskar flera olika maskiner för att ha ett brett arbetsområde.

Vad ska man läsa:


Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss