logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Ställningsbyggare

Arbete
Vill du ha ett ansvarsfullt jobb på hög höjd? Då kanske ställningsbyggare är yrket för dig. Du monterar byggnadsställningar på byggarbetsplatser. Byggnadsställningarna används sedan av andra yrkesgrupper på byggarbetsplatsen.

Byggnadsställningar behövs vid nybyggen men också när det ska göras reparationer och underhållsarbete på gamla byggnader. Du, tillsammans dina medarbetare i arbetslaget, monterar ihop ställningarna som vanligtvis består av långa stålrör och grova plankor. Ställningen byggs upp mot väggen som ska repareras. Förenklat kan man säga att stålrören skruvas ihop till själva ställningen och plankorna läggs ut och fixeras för att användas till att gå på. Det finns även andra typer av byggnadsställningar och du kan också montera bygghissar.

Det är givetvis viktigt att du är noggrann när du monterar ställningen, att du gör infästningarna på rätt sätt. Byggnadsställningen kommer ju att vara arbetsplats för många människor under en period framöver och den måste tåla belastningen både från människor, byggnadsmaterial och maskiner. Jobbet kräver därför att du känner till säkerhetsbestämmelserna och kan göra enklare beräkningar för att kontrollera att ställningarna håller.

Ditt arbete är tungt och du måste ha god fysik. Lyftkran och andra hjälpmedel används vid de tyngsta arbetsmomenten, men du bär och lyfter ändå mycket för hand.
Allt eftersom byggnadsställningen växer våning för våning så hamnar du allt högre över marken. Du får inte ha anlag för svindel i det här jobbet.

Ställningsbyggare är ett utomhusarbete och det innebär att du får leva med vädrets skiftningar. Du byter också arbetsplats ofta. När du monterat en ställning vid ett bygge, kan det vara dags att ta ner en vid ett annat. Detta innebär att jobbet kan innehålla mycket resor och att du har nytta av ett körkort.

Vad ska man läsa:

Industritekniska programmet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss