logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Larminstallatör

Elektriker, Larminstallatör, Larmtekniker, Svagströmselektriker, Telemontör

Arbete
Tycker du att det är spännande med den moderna kommunikationstekniken med mobiltelefoner, satellit-TV och datanät? Är du händig och noggrann och har normalt färgseende? Då kanske du är intresserad av att bli kommunikationselektriker?

Som kommunikationselektriker arbetar du i allmänhet på ett installationsföretag. Du installerar data- och teleutrustningar, inbrotts- och brandlarm och automatiska låsanordningar och drar kablar till och sätter in kabel-TV-nät. Är det till exempel ett kabel-TV-nät som ska sättas in kan du vara med från början och lägga synpunkter och granska att det går att göra som ritningarna anger. Du drar fram kablarna och sätter upp parabolantenn och fördelare, varifrån signalerna går ut till TV-mottagarna. Du sätter in antennuttag i lägenheterna och du kopplar samman nätet. Till sist ställer du in antennen och provar och kontrollerar att allt fungerar som det ska.

Du kan också installera data- och telenät i kontor och industrier liksom anläggningar för flyg- och fartygsnavigation. Omfattningen på dina arbetsuppgifter varierar. Ett jobb kan kanske ta en timme ett annat, till exempel att bygga upp ett nät för telekommunikation, kan ta flera veckor. I allmänhet måste du också göra en teknisk beskrivning av den installation du gör så att andra kan förstå hur den är gjord.

En del av arbetet är att serva och reparera gjorda installationer till exempel automatiska larm eller TV-antenner. Du tar reda på vad som är fel genom att tala med kunden, undersöka och göra mätningar med olika mätinstrument. När du lokaliserat felet byter du ut defekta delar och ställer in och provar den utrustning du reparerat.

Du åker i allmänhet ut till kunderna, oftast ensam, i en servicebil där du har mätinstrument, verktyg och reservdelar. Det innebär att du också tillbringar en hel del av din tid i bilen och att du måste ha körkort.

De som kallas kommunikationselektriker har också kompetens för att arbeta med starkström. De som bara har kompetens för svagström kallas i allmänhet telemontörer.
En annan yrkesbenämning är svagströmselektriker.

Som larminstallatör eller larmtekniker monterar du in brandlarm, inbrottslarm, TV-övervakningssystem och annan säkerhetsutrustning. Ofta arbetar du med det mesta från planering till montering, driftsättning och teknisk beskrivning av installationen. Du sköter också service på larmsystem. I arbetet kan ingå att ge utbildning till användarna av larmsystemen. Du måste ha kunskap om de lagar och föreskrifter som reglerar arbetet med larm.

Larminstallatörer är ofta anställda på olika larminstallations- och säkerhetsföretag.

Vad ska man läsa:

El - och energiprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss