logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Radio- och TV-reparatör

Hemelektronikreparatör, Radio- och TV-reparatör, Servicetekniker-Radio, TV, TV-tekniker


Arbete
Tycker du om att bygga elektroniska apparater och förstärkare? Då kanske du är intresserad av att sköta service på TV, videoanläggningar och radioapparater.


Som radio- och TV-tekniker, TV-tekniker eller radio- och TV-reparatör arbetar du med att underhålla, reparera och installera hemelektronikutrustning. Du kan också kallas hemelektronikreparatör eller servicetekniker. Det kan gälla radio, TV, videoanläggningar, videokameror, CD-apparater, ljud- och hi-fi-anläggningar och hemdatorutrustning. Ofta ingår det då också i arbetet att sätta upp och reparera paraboler och antenner liksom att installera videoanläggningar. Det är vanligt att man specialiserar sig på en viss typ av utrustning.

Du kan arbeta på ett företag som både säljer och har hand om service av apparater eller på ett som enbart arbetar med service. Arbetar du på ett företag som säljer kan försäljning också ingå i dina uppgifter.

Ofta arbetar du i en serviceverkstad och reparerar apparater som kunderna lämnar in men du kan också arbeta ute hos kunderna.

Oavsett vad du är specialiserad på är felsökning en stor arbetsuppgift. Du tar reda på av kunden hur felet yttrar sig, undersöker apparaterna, kontrollerar kretskort och mäter apparaternas signaler med hjälp av olika instrument. Det är viktigt att du har logisk slutledningsförmåga så att du utifrån de felsignaler du får kan dra en riktig slutsats om var problemet ligger.

Du byter ut defekta funktioner, till exempel små kretskort eller komponenter på kretskort och löder fast de nya. Du reparerar trasiga kablar och kontakter. När du åtgärdat felet provar du att utrustningen fungerar igen. Du trimmar, det vill säga ställer in den tekniska funktionen i mottagarna eller den anläggning du reparerat. Ibland trimmar du med hjälp av dator och ger signaler till apparaten via tangentbordet. Till sist skriver du en servicerapport om vad du gjort för arbete, hur lång tid det tagit och vilket material du använt.

Till din hjälp i arbetet har du instruktioner, manualer och kopplingscheman och du måste kunna förstå och tolka dessa. Det kan vara skrivna dokumentationer, information på diskett eller via modem.

Du arbetar vanligen dagtid men du kan ha jourtjänst. När du arbetar hos kunder arbetar du ofta ensam och du måste kunna arbeta självständigt och vara serviceinriktad. Att vara noggrann är viktigt inte minst ur säkerhetssynpunkt.

Du måste ha normalt färgseende för att kunna urskilja färgmärkta kablar och komponenter. Arbetar du med ljudanläggningar måste du ha god hörsel. Körkort är i regel ett krav för dem som arbetar ute hos kunder.

Vad ska man läsa:

El - och energiprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss