logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Drifttekniker

För att lägenheten ska vara varm och för att lampan ska lysa krävs energi. Vill du vara med och ansvara för att energiförsörjningen fungerar? Då kan du arbeta som drifttekniker med drift och underhåll inom energibranschen. Som drifttekniker har du dock många arbetsområden att välja bland
Drifttekniker finns vid alla typer av anläggningar som producerar el eller värme. Du kan också arbeta med stora fastigheter som sjukhus, inom processindustrin samt vid kommunala vatten- och avloppsanläggningar.

Arbetsuppgifterna består av att övervaka driften. Övervakningen sköter du oftast från ett kontrollrum via dataskärmar. Du går även kontrollronder ute i anläggningen. Du rapporterar fel och störningar och kan ibland själv åtgärda felen. Det kan handla om att starta en extra panna om det är för kallt.

I arbetet ingår också att föra journaler och skriva dagrapporter om exempelvis tryck och temperatur.

Du sköter underhåll och utför vissa reparationsarbeten som ompackning av en ventil eller att laga en läckande pump.

En del anläggningar, till exempel vattenkraftstationer, är obemannade och övervakas via fjärrövervakning. Du kontrollerar då anläggningen efter ett schema vid vissa tillfällen eller om driftstörningar skulle inträffa. På det här sättet kan du ansvara för drift och underhåll av flera anläggningar.

På större arbetsplatser arbetar du i arbetslag . Arbetet leds av en driftingenjör och i arbetslaget kan även ingå driftmaskinister.

Driftingenjören har huvudansvaret för drift och underhåll på en eller flera anläggningar. (Se vidare blanketten om Driftingenjör.) Driftteknikern kan ansvara för hela eller delar av anläggningar.

Gränsen mellan driftingenjörens och driftteknikerns arbetsuppgifter är flytande och kan variera mellan olika arbetsplatser. Vid större anläggningar har driftteknikern en mellanställning mellan driftingenjören och driftmaskinisten. Vid mindre anläggningar finns enbart drifttekniker och driftmaskinister.

På mindre arbetsplatser kan du som driftmaskinist också arbeta ensam. Du har då mer ansvar och måste själv fatta fler beslut.

De som arbetar vid stora fastigheter kan kallas fastighetsmaskinister/ fastighetstekniker.

Det är vanligt med skift eller jour- och beredskapstjänst.

Det är meriterande att ha körkort.

Vad ska man läsa:


Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss