logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Kläddesigner

Designer, Mode- och textildesigner, Mönsterformgivare, Textildesigner


Arbete
Är du konstnärlig och intresserad av textil och mode kan kläddesigner vara ett möjligt yrke för dig. Som designer har du möjlighet att påverka mode och trender när du skapar klädmodeller eller formger mönster till tyger.


Som modedesigner planerar och utformar du säsongens olika klädmodeller. Textildesignern formger mönster till tryckta, vävda och stickade tyger. Textildesigners kan också kallas mönsterformgivare eller dessinatör (mönsterritare).

Ofta arbetar designern i samarbete med företagsledningen. Du föreslår inköp av material, utformar modeller och mönster och beräknar hur mycket material som går åt. På större företag samråder du med övrig personal till exempel om hur produktionen ska läggas upp och om prissättning och presentation av den färdiga kollektionen.

På mindre företag kan det ingå i ditt arbete att ta fram en provkollektion. I annat fall gör du anvisningar till sömmerskorna eller mönsterritarna om hur tillverkningen ska gå till. När provplagget är färdigt gör modellkonstruktören ett prototypmönster till plagget. Sedan tar gradörerna över och förstorar och förminskar mönstret till olika storlekar. Ett mönster som ska tryckas eller vävas bearbetas av CAD-operatörer.

Datorteknik används alltmer inom textil- och konfektionsindustrin. Mönsterkonstruktion och gradering är exempel på uppgifter som utförs med hjälp av avancerad datorteknik.

I jobbet som designer ingår ofta resor till mässor och utställningar samt kundbesök. Du är i många sammanhang företagets ansikte utåt. Du bör vara kreativ och ha en god samarbetsförmåga för att klara arbetet som designer. Du måste vara kreativ. Du behöver också ha kunskap om de tekniska förutsättningar som finns samt kunna förutse och tolka marknadens behov.

Många designers är egna företagare. En frilansande designer arbetar oftast med egna idéer och mönster som man säljer till företag. Du kan också ha kontrakt med ett eller flera företag. Som egen företagare är din förmåga att driva ett företag avgörande för hur du klarar din försörjning som designer.

Som anställd designer är det viktigt att du känner till hela produktionsförloppet.

Dina arbetstider kan vara oregelbundna. Arbetet kan vara stressigt, särskilt när arbetet med en ny kollektion ska avslutas.

Vad ska man läsa:

Estetiska programmet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss