logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Ljudtekniker

Filmljudtekniker, Inspelningstekniker, Ljudbandstekniker, Ljuddesigner, Mixertekniker, Radiotekniker, ÖverspelningsteknikerArbete
Är du intresserad av teknik och musik? Har du dessutom lätt för att samarbeta i grupp och stor koncentrationsförmåga? Då kanske ljudteknikeryrket skulle passar dig.


Som ljudtekniker kan du arbeta på en mängd skilda arbetsplatser och på olika nivåer. Du sköter olika typer av ljudutrustningar vid teater-, film-, TV- och videoproduktioner. Du kan också arbeta med radiosändningar, i inspelningsstudio, installera ljudanläggningar och mycket annat.

Om du arbetar som ljudtekniker i en inspelningsstudio är det du som ser till att till exempel de olika instrumenten blir inspelade med så bra ljudkvalitet som möjligt. Du arrangerar och riktar mikrofoner, ställer in nivåer på mixerbordet och ger instruktioner till dem som spelar instrumenten.

När alla instrument är inspelade hjälper du som ljudtekniker till med efterbearbetning och mixning. Varje instrument ska ha rätt klang och den inbördes balansen mellan instrumenten måste justeras.

Om du är ljudtekniker vid en musikkonsert hjälper du till med, alternativt ger instruktioner om, riggning av mikrofoner, högtalare, monitorer och annan ljudutrustning. När musikerna gör sin soundcheck ställer du in nivåer på mikrofonerna och lägger på de effekter som kan behövas. Olika lokaler har olika akustik så det krävs ett vant öra och erfarenhet för att veta vad som ska göras för att ljudet ska bli så bra som möjligt.

Under själva konserten mixar du ljudet och följer vaksamt med i vad som händer på scenen. I dessa sammanhang kan ljudteknikern ibland kalla sig ljuddesigner för att understryka de kreativa aspekterna på jobbet.

Vid större musikkonserter finns det ibland en särskild ljudtekniker som bara sköter monitorljudet och PA-ljudet, samt mixar detta. Monitorerna är de högtalare som står längst fram på scenen och som artisten själv hör. PA står för Public Address, som betyder publiklyssning.

Under TV-produktioner samverkar flera olika ljudtekniker. A-ljudteknikern är något av en arbetsledare och bestämmer bland annat vilken typ av utrustning som ska användas. A-ljudteknikern bearbetar även ljudet i efterhand, det vill säga eftersynkroniserar, lägger på effekter, kompletterar och byter ut ljudavsnitt.

Sammanfattningsvis är det A-ljudteknikerns ansvar att ljudet som når TV-tittarna är av hög teknisk och konstnärlig kvalitet. Till sin hjälp har A-ljudteknikern andra ljudtekniker för riggning av utrustningen samt passning under inspelningen. Dessa kan kallas B-ljudtekniker.

Filmljudteknikern ingår i ett team tillsammans med en fotograf och elektriker. Utrustningen är lätt och bärbar. I samråd med producenten eller regissören spelar filmljudteknikern in tal, ljudeffekter, musik med mera. Efterbearbetning i samband med redigering hör ibland till arbetsuppgifterna.

I en radiostudio arbetar ljudteknikern ofta i ett team tillsammans med den som sänder, det vill säga pratar. Ljudteknikern ställer in rätt nivåer på mikrofoner, bandade inslag, musik, med mera. Ljudteknikern kan även assistera med att koppla in telefonsamtal, starta bandmaskiner, hjälpa till med mixning av bandade inslag, göra jinglar och mycket annat. På små radiostationer är det vanligt att den som sänder även sköter mycket av det tekniska under själva sändningen.

Vissa ljudtekniker kan ha väldigt specialiserade uppgifter inom sitt arbetsområde eller media. Mixerteknikern gör mixbearbetning av inspelningar. Ljudbandsteknikern spelar in och kopierar ljudband och kassetter. Överspelningsteknikern överför ljud till och från olika media.

Arbetsgivare för ljudtekniker kan vara TV-stationer, radiostationer, orkestrar, artister, teatrar, produktionsbolag, inspelningsstudior, filmbolag, kyrkor, skolor, med flera.

Vad ska man läsa:

Estetiska programmet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss