logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Sångare

Artist, Konsertsångare, Korist, Operasångare, Trubadur, Vokalist


Arbete
Rösten är sångarens instrument. Du kan vara anställd som solist eller korist (körsångare) på heltid men betydligt vanligare är att arbeta på deltid med frilansuppdrag, till exempel vid danstillställningar eller i revyer.

De stunder sångare uppträder för publik är en mindre del av arbetstiden. Framför allt ägnar du mycket tid åt enskild övning och repetitioner tillsammans med övriga medverkande. Du letar musik och planerar ditt arbete och om du frilansar ägnar du dig också åt att söka nya uppdrag.

Man skiljer på sångare med repertoar inom den västerländska konstmusiken och populärsångare. Opera och konsertmusik är exempel på konstmusik medan visor, schlagers, rock, jazz och pop hör till populärmusiken.
Beroende på genre kan sångare arbeta exempelvis i konsertsalar, kyrkor, dansrestauranger, folkparker och vid privata tillställningar men också på sjukhus, inom äldreomsorg eller i skolor.

Sångare som har sången som huvudsysselsättning kan arbeta som korister (körsångare) eller sångsolister i körer eller vid lyriska teatrar där man framför operor och annan musikdramatik. Sångsolister kan också arbeta som konsertsångare. Ett begränsat antal sångare har anställning som körsångare. Beroende på röstläge är en kvinnlig sångare sopran, mezzosopran eller alt och en manlig sångare tenor, baryton eller bas.

Inom populärmusiken finns sångare som arbetar på heltid, men endast ett fåtal har långvarig anställning utan arbetar som fria yrkesutövare med upprepade visstidsanställningar eller engångsuppdrag.

Sångare/sångerskor i dansband, rockband eller i jazzorkestrar är ofta gruppens förgrundsfigur och kallas ofta vokalister/artister. I kabaréer och revyer framträder sångare som scenartister. Vissa populärsångare, exempelvis trubadurer eller underhållningsartister ackompanjerar ofta sig själva på gitarr eller piano och underhåller också genom att tala med sin publik.

Sångare samarbetar ofta med andra yrkesgrupper, till exempel musiker, skådespelare, ljud- och ljustekniker, dansare och koreografer.

Sångare arbetar ibland också som lärare i sång och musik

Vad ska man läsa:

Estetiska programmet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss