logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Demonstratör

En demonstratör visar olika varor för att få kunderna intresserade av att köpa varan. Som demonstratör måste du vara bra på att tala inför grupper. Du måste ha lätt för att ta kontakt med människor och inge förtroende.

Som demonstratör (eller demonstratris) jobbar du i butiker, köpcentra, varuhus eller på mässor. Vanligtvis åker du runt mellan olika ställen och visar varor. Du är anställd av en butikskedja, en varutillverkare, leverantör eller ett företag som är specialiserat på marknadsföring och att ordna demonstrationer och säljaktiviteter.

Ditt jobb går ut på att få kunderna intresserade av att köpa en viss vara. Det gör du vanligen genom att demonstrera produkten i butiken eller köpcentret. Du kan till exempel visa hur en ny dammtrasa fungerar eller erbjuda kunderna provsmakning av en ny ost. Du är ofta strategiskt placerad mitt i butiken för att så många som möjligt ska passera och ta del av din information. Demonstrationen kräver att du kan det mesta om den vara du ska sälja. Du måste vara beredd att svara på alla tänkbara frågor om produkten.

Arbetet kan innebära en del tunga lyft. Du måste nämligen ofta packa upp varorna själv och ställa i ordning platsen för demonstrationen.

Att delta i kampanjer och ordna säljaktiviteter kan vara andra uppgifter. Exempelvis att dela ut varuprover, arrangera underhållande information, tävlingar och andra kundaktiviteter, som ska ge kunderna en upplevelse när de besöker butiken eller köpcentret.

För att bli demonstratör måste att du ha lätt för att tala inför stora grupper. Du måste kunna göra dig hörd i butiken. Du bör också inge förtroende, så att kunderna uppfattar dig som pålitlig. Det är också bra om du kan argumentera för din sak.

Upplockare plockar upp och exponerar olika leverantörers varor. Sedan varorna levererats åker upplockaren runt till olika butiker och ser till att det finns tillräckligt med utrymme i butiken och att det är snyggt i hyllorna. De hänger också reklammaterial runt produkterna.

Upplockare kan vara anställda av varutillverkare, leverantörer eller de företag som specialierat sig på marknadsföring och demonstrationer. Ibland kan det vara samma person som en period arbetar som demonstratör och en annan som upplockare.

För demonstratörer och upplockare krävs det så gott som alltid körkort för att köra mellan olika butiker. Ofta krävs också tillgång till egen bil. Kanske måste du åka runt i en region av Sverige för att demonstrera produkter och då tillbringar du en del av arbetstiden i bilen.

Är du bra på skyltning och exponering är det ett plus, eftersom du måste kunna ställa upp varorna snyggt.

Det är vanligt med deltidstjänster. Tidsbegränsade anställningar är också vanliga.

Som butikskonsulent ska du främja försäljningen av en eller flera varor eller en varugrupp i ett antal butiker. Du är anställd av en tillverkare eller leverantör. Arbetet kan innebära att genomföra kampanjer, sköta skyltningen i butiken, verka för att varorna får en fördelaktig placering i butiken, fylla på varor i hyllorna, se över sortimentet och ansvara för att distributionen fungerar. Du samarbetar med butikschefen och personalen.

Ditt arbetsområde är vanligen ett distrikt, där du reser omkring till de olika butikerna med bil.

Vad ska man läsa:

Handel- och administrationsprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss