logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Turistguide

Arbete
En guide är specialist på en viss ort, ett område eller en sevärdhet. Som guide har du också intresset och förmågan att förmedla din kunskap till andra människor. Rösten är ett av dina viktigaste arbetsredskap.


Som lokalguide informerar du om en speciell ort och dess omgivning.

Du kan guida under en resa med buss, båt eller under en vandring. En guidning kan vara olika lång - allt från en hel dag till en timme. Ibland kan en rundtur innehålla flera stopp vid olika sevärdheter där du som lokalguide också visar runt.

Du måste tycka om att prata inför människor och det är viktigt att ha överblick över gruppen för att se att alla hänger med. Du måste också vara beredd att svara på frågor samt lösa problem som kan uppstå under en guidning.

Att hålla tiderna är viktigt.

Du kan som guide också spänna över ett större område som till exempel ett län eller en region.

Som guide vid ett företag (företagsguide), myndighet eller organsiation informerar du om arbetsplatsen och dess verksamhet. Oftast är då uppgiften som guide kombinerad med andra arbetsuppgifter.

Rundtursguiden arbetar på ett företag eller rederi som sysslar med sightseeing. Du kan då till exempel leda rundturer med buss eller båt.

På en del orter finns också taxiguider som kör rundturer.

Det finns också en kategori guider som visar naturområden, fiskeplatser och jaktomåden. Dessa guider kan kallas vildmarksguider, naturguider eller fiskeguider.

De flesta guider arbetar säsongsvis som guide och kombinerar guidningen med något annat yrke. Vid hembygdsgårdar och mindre muséer kan arbetet som guide vara kombinerat med exempelvis tjänst som vaktmästare.

Det finns mycket få heltidsanställda guider.

Vad ska man läsa:

Handel- och administrationsprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss