logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Skomakare

Handskomakare, Ortopedskomakare, Skoreparatör


Arbete
Skomakare är ett yrke med anor. Allt sedan vi människor började bära skor på fötterna har det också behövts skomakare som tillverkat och reparerat skorna.

De flesta skomakare arbetar idag enbart med reparation av skor. Du arbetar ofta i klackbarer som till exempel ligger i ett köpcentra eller i ett varuhus. I klackbarerna klackar skomakaren eller skoreparatören om skor och reparerar dem, men det är också vanligt att arbetet kombineras med nyckelservice. Samma uppgifter kan du som skomakare ha i en egen verkstad.

I ditt jobb använder du speciella verktyg och maskiner; till exempel en speciell, extra stark symaskin och olika fräs- och slipmaskiner.

De flesta skomakare har eget företag utan några anställda. Det gör att arbetet är fritt och självständigt. Men det ställer också stora krav eftersom du är beroende av att få kunder för att klara din försörjning.

Som skomakare kan du också vara specialiserad på att tillverka och justera skor till personer som behöver specialtillverkade skor av medicinska skäl. Då kallas du ortopedskomakare. Ortopedskomakare är oftast knutna till Landstinget eller ett större sjukhus. Som ortopedskomakare tar du oftast emot kunder/patienter efter remiss. Du tar mått och gör avgjutningar, tillverkar lästen och gör en arbetsbeskrivning för tillverkningen av skorna. Till en del kunder tillverkar du skorna från grunden men i vissa fall utgår du från skor som kan ändras och justeras så att de passar kunden.

Ett fåtal skomakare tillverkar också nya skor, de kallas då för handskomakare. Det är kostsamt att låta sy upp skor. Handskomakarens kunder är oftast personer som av någon anledning inte kan ha vanliga fabrikstillverkade skor eller som har exklusiv smak.

Arbetet som skomakare kräver att du är händig och noggrann och har en gedigen utbildning. Oftast träffar du många kunder i ditt arbete, och det är därför viktigt att du tycker om att ge service och träffa människor.

Vad ska man läsa:

Hantverksprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss