logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Skräddare

Arbete
En skräddare är en verklig expert på kläder. I ett klädesplagg som sytts av en skräddare är varje söm och stygn genomtänkt.

Att vara skräddare är ett hantverksyrke. Ditt jobb är att tillverka och ändra kläder speciellt för varje kund. Du arbetar i en ateljé som egen företagare men du kan också vara anställd.

Som skräddare diskuterar du med kunden hur plagget ska se ut. Du tar ett antal mått på kunden så att du i detalj vet vilken storlek plagget ska ha. Du ritar mönster till plagget efter kundens mått. Du måste också välja tyg och detaljer på plagget. Alla val gör du tillsammans med kunden. Stor kännedom om olika tyger och deras kvalitet är ett måste i ditt jobb. Ett viktigt moment är sedan när tyget skärs till. Noggrannhet är ett måste.

När du syr plagget träffar du kunden flera gånger för provningar. Då gör du ändringar och justeringar så att plagget verkligen passar. Som skräddare i en ateljé kan du också sy om gamla kläder efter kundens önskemål.

Som skräddare kan du även arbeta inom detaljhandeln, alltså i klädbutiker. Där arbetar du ofta som försäljare eller som avprovare, det vill säga den som syr om kläder så att de passar kunden. Du gör ändringar i färdigsydda konfektionsplagg, alltså färdigsydda plagg.

Skräddare är ofta specialiserade på herr- eller damskrädderi. Det finns också skräddare som är specialister på olika plagg; till exempel uniformer eller teaterkostymer.

Som skräddare kan du också arbeta inom konfektionsindustrin, bland annat med att ta fram modellplagg som sedan kopieras i fabriken.

Om du arbetar ensam måste du behärska alla moment i tillverkningen av ett plagg; mönsterkonstruktion, tillskärning, materialval, provning och sömnad. Men det är inte nödvändigt att du som skräddare har kunskaper i tillskärning. Om du är anställd i en ateljé är det vanligt att du istället samarbetar med en tillskärare.

På landets institutionsteatrar och operahus finns ateljéer där man tillverkar en stor mängd teaterkostymer. Där kan arbetet med ett plagg gå till så här: Tillskäraren konstruerar ett mönster efter en skiss som en kostymtecknare gjort. När mönstret är färdigt klipper tillskäraren ut plaggdelarna ur tyget. Delarna lämnar tillskäraren till skräddaren som syr ihop plagget. Det färdiga plagget lämnas tillbaka till tillskäraren som nu övervakar provningen av plagget. I regel provas plagget två gånger och som skräddare får du vara beredd på att sprätta och sy om ifall plagget inte passar.

Egenskaper du har nytta av som skräddare är att vara händig och noggrann, näst intill petig. Du måste också ha sinne för färg och form. Dessutom måste du ha känsla för kundservice.

Vad ska man läsa:

Hantverksprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss