logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Urmakare

Arbete
Urmakare lagar, rengör och justerar klockor av alla tänkbara sorter och storlekar. Yrket kräver att du är händig och noggrann samt har god syn.


Som urmakare i en uraffär är dina arbetsuppgifter huvudsakligen justeringar, renoveringar, rådgivning och försäljning av ur.

I regel är urverkstäderna kopplade till urbutiker, men det finns även fristående urverkstäder, där man enbart gör reparationer och justeringar. I sådana verkstäder utförs ofta mer komplicerade reparationer. Många urmakare är egna företagare - detta medför naturligtvis hårt arbete och stort ansvar.
När en klocka ska repareras plockar du som urmakare först isär urverket del för del. Sedan granskar och rengör du delarna och kontrollerar verkets funktioner.

Ibland går delar inte att laga eller saknas helt. Då måste du beställa dessa från en tillverkare. I enstaka fall måste du själv tillverka nya delar.

Som urmakare arbetar du ofta med mycket små detaljer. Det kan bland annat handla om att med hjälp av pincett och andra små verktyg byta ut en mikrotransistor i ett kvartsur eller att laga - kanske tillverka - ett kugghjul till en handgjord antik klocka.

Arbetet kräver att du är noggrann och händig. Du måste också ha god syn och en stadig hand eftersom arbetet kräver hög precision. Ofta använder urmakaren lupp och ibland mikroskop. Som urmakare bör du dessutom tåla stress och ha ett stort tålamod - om något går sönder kan du bli tvungen att börja om med arbetet igen. Om du jobbar i en butik måste du också ha en känsla för service.

Vad ska man läsa:

Hantverksprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss