logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Kallskänka

Arbete
Har du ett stort intresse för mat? Gillar du att hitta på nya rätter och prova dig fram? Tycker du att maten ska vara både god och vacker att se på? Då kan kallskänka vara ett yrke för dig.

En kallskänka arbetar inom hotell- och restaurangnäringen, inom storkök, provkök, butik eller livsmedelsindustrin. Arbetsplatsen kan vara allt från ett kafé eller en restaurang till ett stort konferenshotell eller passagerarfartyg.

Kallskänkan tillagar förrätter, sallader och efterrätter. Också smörgåsar och rätter till smörgåsbord tillagas i det kalla köket medan kocken står för de varma maträtterna. Rätterna läggs upp och garneras så att det ser vackert och gott ut. Att baka kan ingå i jobbet. Arbetsuppgifterna liksom graden av ansvar varierar beroende på var man arbetar.

Mycket av arbetet består av att planera och förbereda sitt arbete. Förberedelserna kan till exempel vara att skala och skiva grönsaker och frukt, lägga in sill, grava lax samt göra kalla såser och desserter. Att beräkna åtgång och beställa hem varor kan också höra till kallskänkans arbetsuppgifter liksom att planera matsedel för de kalla rätterna.

Hygien är viktig i ett kök och all livsmedel ska hanteras på ett korrekt sätt. Som kallskänka måste du vara noggrann och hålla din arbetsplats ren och snygg och hantera livsmedel på ett korrekt sätt. Efter arbetspasset städas köket.

En kallskänka måste ha kunskaper om specialkost av olika slag, till exempel mat vid olika typer av allergier.

Det är viktigt att kunna vara snabb och effektiv under tidspress eftersom jobbet som kallskänka ofta är stressigt och tempot i köket är högt. Som kallskänka ingår du i ett arbetslag med andra kallskänkor, kockar och köksbiträden/restaurangbiträden. För att arbetet ska fungera är det viktigt kunna samarbeta med övrig kökspersonal och med serveringspersonal.

Arbetet kan vara påfrestande för rygg, axlar och ben eftersom en del tunga lyft tunga lyft förekommer.

Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. En del kallskänkor arbetar dagtid men oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete.

Det är vanligt att en kallskänka provar på olika slags arbetsplatser för att utvecklas och vidareutbilda sig.

På större restauranger finns ofta en kallskänkschef. Kallskänkschefen är arbetsledare och deltar i det dagliga arbetet. En kallskänkschef beställer varor och kan också ha hand om planeringen av matsedel.

Vad ska man läsa:

Hotell- och turismprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss