logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Servitör

Arbete
För att göra ett bra jobb som servitör/servitris måste du vara serviceinriktad och stresstålig. Du är restaurangens ansikte utåt, nöjda gäster är ditt mål.


Serveringspersonalen jobbar inom hotell- och restaurangnäringen. Arbetsplatsen kan vara allt från är en liten kvarterskrog eller gourmetrestaurang till ett stort konferenshotell eller passagerarfartyg. På vintern finns arbetstillfällen vid skidanläggningar och på sommaren anställs personal till exempel vid skärgårdskrogar.

En servitör/servitris serverar gästerna mat och dryck. Gästerna på stora konferenshotell och festvåningar har oftast beställt mat och dryck i förväg medan maten i regel beställs på plats på restauranger, så kallad á la carte. Serveringspersonalen måste följa bestämmelserna i alkohollagen och se till att alkohol serveras på ett ansvarsfullt sätt.

Under arbetspasset ansvarar man för ett visst antal bord, en station. Gästernas beställningar tas emot och därefter beställs mat i köket samt dryck i baren.

Som servitör/servitris måste du kunna råda gästerna vid val av maträtter och kunna tala om vad rätterna på matsedeln består av och hur de är tillagade. Serveringspersonalen är restaurangens ansikte utåt. Det är viktigt att ha förmågan att sälja.

Det är bra att ha kunskaper om specialkost av olika slag, till exempel mat för olika allergiker. Att ge förslag på passande dryck kan också ingå i arbetet.

När gästerna ätit färdigt gör du i ordning notan och tar betalt av gästerna. Du ansvarar också för att kassan stämmer.

I arbetet ingår för- och efterarbete, till exempel att duka borden, vika servetter, putsa glas och bestick och se till att salt- och pepparkaren är påfyllda.

Att vara serviceinriktad, flexibel och kunna koncentrera sig på flera arbetsuppgifter samtidigt är bra egenskaper för serveringspersonalen. Det är viktigt att kunna vara snabb och effektiv under tidspress eftersom jobbet som servitör/servitris ofta är stressigt och tempot i köket är högt. För att gästerna ska bli nöjda och önskemål angående mat och dryck ska bli uppfyllda krävs ett gott samarbete med övrig personal i kök och bar.

På vissa arbetsplatser är ljudnivån hög och bullrig. Arbetet medför ofta tunga lyft vilket i längden kan vara ansträngande för rygg, nacke, skuldror och ben.

Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. En del servitörer/servitriser arbetar dagtid men oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete.

På en del arbetsplatser, till exempel på hotell, tillämpas arbetsrotation, vilket betyder att serveringspersonalen ibland arbetar exempelvis i receptionen eller städar.

Vad ska man läsa:

Hotell- och turismprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss