logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Styckare

Arbete
Som styckare arbetar du för hand och kniven är ditt främsta redskap. Det är din uppgift att skilja ut och stycka fram de olika köttdetaljerna, kotlettraden, karrén och skinkan. Du kan vara anställd på ett slakteri, i ett styckningsföretag eller en butik.

Som styckare utgår du från slaktkroppar av svin och nöt. Djurkropparna är uppdelade i halvor eller fjärdedelar. Först grovstyckas slaktkroppen, antingen liggande eller hängande på en krok. Därefter skiljer du köttet från benet, skär ut detaljerna och tar bort fettet. Köttdetaljerna som du styckar ut läggs på ett transportband som går vidare för sortering och paketering.

Som styckare utför du de flesta arbetsmomenten manuellt. En viktig del av arbetet är att hålla kniven så skarpslipad som möjligt. Vid industristyckning i större skala sker arbetet oftast i arbetslag. Inom laget roterar man mellan arbetsuppgifterna. Men du kan som styckare också vara specialiserad på vissa uppgifter.

I en butik däremot styckar du själv ut alla delar och förpackar varorna.

Styckare arbetar ofta med kylda köttbitar vilket kan orsaka arbetsskador. Arbetet sker i högt tempo och för att undvika skärskador måste du använda skyddshandskar och skyddsförkläde. Som styckare måste du också vara noggrann med hygienen. Miljön kan ibland vara bullrig.

Du arbetar oftast dagtid.

I detaljhandeln finns köttmästare. De har efter lång erfarenhet som styckare genomgått mästarutbildning och avlagt mästarprov. Köttmästare kan bli ansvariga för en färskvaru- eller charkavdelning i en butik. De kan också vara egna företagare.

Vad ska man läsa:

Restaurang och livsmedelsprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss