logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Charkuterist

Som charkuterist tar du vid efter slaktaren och styckaren i livsmedelsproduktionen. Korv, sylta och bacon är produkter tillverkade av en charkuterist.

Charkuterister kan arbeta vid slakteri, styckningsföretag eller i charkuterifabrik.

Du förbereder och saltar olika köttvaror samt tillverkar charkuterivaror, som till exempel leverpastej och blodpudding. Produkterna röks, kokas och kyls eller fryses innan de förpackas. Förutom blandade charkvaror tillverkar du också skinka, kassler och hamburgerkött som saltas, röks eller kokas.

I många arbetsmoment såsom vid hackning, malning av råvaror, dosering samt oftast kokning, rökning och ugnsbakning, har du hjälp av maskiner.

Många arbetsmoment görs dock fortfarande för hand, som till exempel att väga upp råvaror för hackning och malning samt att stoppa korv. Köttet du arbetar med är ofta kallt vilket kan orsaka arbetsskador.

Arbetet kan ske utmed en linje och tempot är vanligtvis högt. Som charkuterist arbetar du ofta i arbetslag där ni roterar mellan arbetsuppgifterna. Du kan ibland vara specialiserad på någon viss uppgift.

Charkuteristen arbetar för det mesta dagtid.

Hygienen är viktig och du använder skyddskläder.

Arbetsmiljön kan ibland vara bullrig.

Vad ska man läsa:

Restaurang och livsmedelsprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss