logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Automationstekniker

Arbete
När produktionen i industrin blir alltmer automatiserad med automatiskt styrda anläggningar och industrirobotar behövs det tekniker som kan underhålla och reparera dessa.

Som automationstekniker monterar, ställer in, reparerar och sköter du utrustning för automatisk styrning av olika industriprocesser och maskinanläggningar. Du kan också arbeta med installation, service och underhåll av värme- och luftbehandlingsanläggningar. Det är ett brett yrke och arbetsuppgifterna skiftar beroende på vilken verksamhet du arbetar inom.

Automationstekniker är en sammanfattande benämning. Det är vanligt att du kallas styr- och reglertekniker eller styr- och reglermekaniker. Om du jobbar i en processindustri kallas du ofta instrumenttekniker eller processtekniker. Du kan också vara anställd som underhållstekniker eller som servicetekniker inom verkstadsindustrin.

Du kan arbeta med att installera, ställa in och köra igång automatiska anläggningar och programmera de anläggningar som är datorstyrda. Anläggningarna kan vara elektroniskt styrda, pneumatiska (styrda med tryckluft), hydrauliska (styrda med hjälp av vätskesystem), mekaniska eller en kombination av dessa. Egentligen behöver en automationstekniker kunna både styr- och reglerteknik, mekanik, elektronik, hydraulik och pneumatik samt datorteknik. Ibland kan du specialisera dig inom ett område.

Du kontrollerar apparater och anläggningar och gör förebyggande underhåll. Du ser över anläggningarna och gör mätningar, smörjer, byter ut slitna delar och gör de justeringar som behövs. När du ska reparera anläggningar som inte fungerar består mycket av arbetet att försöka lokalisera felen. Du använder mätinstrument för att göra elmätningar i kraft- och signalsystem och testprogram för att söka fel i de program som styr processen eller maskinen. Ibland är maskinerna eller anläggningarna uppkopplade i nätverk och du kan göra mycket av felsökningen via din uppkopplade dator redan innan du kommer ut i anläggningen. Det finns också nya avancerade styrsystem som också kontrollerar att olika mätvärden är bra och slår larm när något är fel. Det underlättar felsökningen. Men som tekniker måste du alltid fundera på vad som är rimligt.

När du lokaliserat felet byter du ut eller reparerar de defekta delarna, gör justeringar, också i programmen, och kontrollerar att utrustningen fungerar igen. Du arbetar ofta under tidspress eftersom ett avbrott i produktionen kan kosta mycket pengar. Beredskapstjänst eller jourtjänst ingår ofta i arbetet. Det innebär att du ibland får rycka in på kvällar, nätter och helger när det uppstår fel.

Automationsteknikern kan också ha utvecklingsuppgifter och ta fram nya tekniska lösningar. Det kan gälla förbättring av befintliga anläggningar eller utveckling av nya anläggningar. Då ingår du ofta i en projektgrupp tillsammans med bland annat ingenjörer.

Automationstekniker arbetar också hos företag som tillverkar automatiserade anläggningar eller robotar och sköter installation och service hos kunder eller hos serviceföretag som sköter servicen av anläggningarna. Då är kontakten med kunder en viktig del av arbetet. En hel del resor ingår i sådana arbeten och du bör ha körkort.

Det är viktigt med språkkunskaper eftersom beskrivningar, anvisningar och handböcker vanligtvis endastn svenska. Engelska, men även tyska, är använda språk. Om automatiseringsteknikern gör installationer eller service hos utländska kunder är goda språkkunskaper helt enkelt nödvändiga.

Vad ska man läsa:

Teknikprogrammet
El - och energiprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss