logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Snickare

Arbete
Vill du jobba med trä i ett industriellt hantverk? Är du händig och har känsla för färg och form? Intresserad av inredningar? Då kan inredningssnickare vara yrket för dig.

Som inredningssnickare gör du inredningar till offentliga lokaler som banker, affärer och restauranger. Det kan vara specialdesignade inredningar som bardiskar, skåp och dörrar.

I verkstaden arbetar du vanligtvis med alla moment, från att välja ut virket till att sätta ihop den färdiga inredningen. Detta innebär att du jobbar med handverktyg av olika slag men också med maskiner som exempelvis sågar, hyvlar och borrmaskiner. Du putsar, limmar och monterar ihop delarna till färdiga inredningsdetaljer. Arbetet görs utifrån en ritning som antingen en inredningsarkitekt eller beställaren har gjort. Du kan vara med under utformningen av ritningen och ge förslag på olika lösningar.

Eftersom du arbetar med maskiner av olika slag kan arbetsmiljön i verkstaden vara bullrig. Maskinerna ger ifrån sig trädamm och även ångor från lösningsmedel kan finnas i arbetsmiljön.

Inredningssnickare är ett självständigt arbete. Ibland har du kontakt med beställaren och med inredningsarkitekten för att diskutera ritningarna och du ger kanske själv förslag på hur man löser konstruktionsproblem som uppstår. Ibland åker du ut till kunderna och monterar upp inredningen på plats. Detta innebär att du reser en del i ditt arbete.

Att ha känsla för och kunskaper om trä är viktigt för en inredningssnickare. Du måste också ha färgsinne. Noggrannhet är en annan viktig egenskap. Du måste också kunna läsa ritningar.

Eftersom du i ditt jobb har kontakt med andra yrkesgrupper, som inredningsarkitekter och beställare, är det viktigt att du är lyhörd för andras åsikter och har förmågan att samarbeta.

Vad ska man läsa:


Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss