logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Bartender

Arbete
Som bartender träffar du många olika gäster och det är viktigt att bemöta dem på ett trevligt sätt. Att vara serviceinriktad och stresstålig är bra egenskaper för en bartender.

En bartender serverar drycker på restauranger, hotell, nattklubbar, diskotek eller pubar. Man blandar drinkar och serverar vin, öl, alkoholfria drycker och kaffe. Försäljning av cigarrer och cigaretter ingår i arbetet. En bartender serverar också tilltugg och lättare måltider. Om baren finns i anslutning till en restaurang lämnar bartendern ut drycker och kaffe till serveringspersonalen efter gästernas beställningar.

Som bartender måste du följa bestämmelserna i alkohollagen och se till att alkohol serveras på ett ansvarsfullt sätt. Du tar betalt av gästerna och ansvarar också för att kassan stämmer.

En bartender ser till att det är städat och snyggt i baren, vilket bland annat innebär att torka av bardisk och bord. Man ansvarar för att det är påfyllt med glas, porslin och flaskor och att det finns garnering till drinkarna.

Arbetstiden för en bartender är schemalagd på kvällar och helger.

Arbetet kan tidvis upplevas som stressigt och på vissa arbetsplatser är ljudnivån hög och bullrig. Som bartender står du upp hela tiden och arbetet medför en del tunga lyft vilket i längden kan vara ansträngande för rygg, nacke, skuldror och ben.

På större arbetsplatser finns barmästare. Som barmästare är du arbetsledare för bartenderar och deltar oftast själv i arbetet i baren. Det är vanligt att barmästaren lägger scheman för personalen och sköter beställning av varor. Barmästaren kan också ha det ekonomiska ansvaret för baren.

En kaffebartender som tillreder espresso, cappuccino och andra kaffedrycker kallas barista. En barista arbetar oftast på caféer, coffee shops, konditorier eller restauranger

Vad ska man läsa:

Hotell- och turismprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss