logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Bildkonstnär

Arbete
Som konstnär kan du ha många olika inriktningar och utrycksmedel. Många yrkeskonstnärer har långa utbildningar bakom sig men få kan försörja sig som enbart konstnärer.

Många konstnärer arbetar som egna företagare. En del arbetar på uppdrag för till exempel en kommun, andra får sin inkomst genom försäljning av utställda konstverk. Många konstnärer har ett eller flera andra yrken vid sidan om. Att vara lärare i konst är vanligt, men många försörjer sig genom arbete inom vården, på restaurang eller i affär.

Konstnärsyrket är ofta ensamt eftersom du tillbringar den mesta tiden i din ateljé. Du bestämmer själv över din arbetstid.


Som konstnär kan du bland annat arbeta med måleri, grafik, teckning och skulptur. Du kan anlitas för utsmyckning av offentliga lokaler som sjukhus, skolor, kyrkor eller bostadsområden. I huvudsak rör det sig om enstaka konstverk men det kan även handla om helhetsmiljöer utom- eller inomhus. Konstnärer arbetar ibland även som konsulter och rådgivare i sådana sammanhang.

Den tidigare strikta uppdelningen mellan olika konstnärliga inriktningar har lösts upp, både inom utbildningen och bland praktiserande konstnärer. Nu är det vanligt att en och samma konstnär både målar, gör konstvideos och arbetar med skulptur eller datagrafik.

Målande konstnärer målar ofta tavlor på duk, men kan även måla direkt på en mur eller vägg. Det finns många olika sorters färger och tekniker att välja mellan; till exempel olja, akvarell, akryl och pastell. Konstnärer kan även göra skisser för konstverk som sedan någon annan utför i exempelvis mosaik eller som vävnad.

Som grafiker graverar du på en yta av koppar, trä eller sten för att sedan göra avtryck på papper. Som skulptör arbetar du med skulpturer eller reliefer. Materialen kan vara nästan vilka som helst men lera, gips, sten, brons, plåt och trä är vanliga material. Skulptörer kan även arbeta med installationer; där både enskilda föremål eller objekt och hela rummets arrangemang bildar ett konstverk.

Vad ska man läsa:

Estetiska programmet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss