logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Dansare

Som dansare har du ett lustfyllt och krävande jobb. Arbetet innebär hård träning och tuff konkurrens men ger också belöning; inför publik får du uttrycka känslor och stämningar med din kropp som intrument.

Dansare är ett konstnärligt yrke. Men tiden i strålkastarljuset är bara en liten del av dansarens vardag. Bakom prestationen på scenen ligger många år av hård träning.

Du måste ha bra fysiska förutsättningar och stark vilja för att klara av jobbet. Dansare tränar flera timmar varje dag för att hålla sig i form. Inför en uppsättning ägnas mycket tid åt att repetera tillsammans med koreografen och de andra dansarna.

Som dansare kan du medverka i olika slags föreställningar. Du kan dansa klassisk balett till exempel vid Operan i Stockholm eller Göteborg. Du kan också dansa modern fridans. Då ingår du ofta i ett kompani, en ensemble som sällan har någon fast scen. Du kan också dansa jazz och showdans och då medverka i musikaler, revyer och operetter eller teaterföreställningar där olika former av dans ingår. Här krävs ibland att du också måste kunna sjunga. Många dansare är specialiserade på en dansform men det är också vanligt att man håller på med flera former.

För att kunna få arbeta inom den konstnärliga dansen vid något av kompanierna krävs lång utbildning från tidig ålder vid en yrkesförberedande dansskola.

Arbetet som dansare är mycket fysiskt ansträngande. Rygg, ben och fötter är särskilt utsatta och skador är vanliga. Detta är orsaken till att fast anställda dansare går i pension redan vid 41-44 år.

Du får vara beredd på att arbeta helger och kvällar.

Vad ska man läsa:

Estetiska programmet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss