logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Djurvårdare vid djur.

Som djurvårdare i djurpark ser du till att djuren får sin dagliga skötsel och är också den som märker om något inte står rätt till.

Djurvårdaren utfodrar och vattnar djuren samt håller rent i burar, hägn, akvarier, terrarier, stallar och andra utrymmen. Du vårdar sjuka djur men håller framförallt ett öga på deras hälsa för att förebygga sjukdom. Om du själv inte kan ge vård åt ett sjukt djur skickar du efter veterinär. Djurvårdaren ger också nyfödda ungar den skötsel de behöver. Du deltar även i arbetet med att föda upp och sköta djur som är utrotningshotade.

Arbetet kan vara tungt, särskilt när du sköter större djur, som ju äter stora mängder foder och producerar mycket gödsel. Stora delar av arbetet görs med hjälp av skottkärra, hink, grep, skyffel och skopa. På djurparker som sträcker sig över stora ytor är det vanligt att djurvårdaren transporterar foder och gödsel med hjälp av traktor.

Som djurvårdare behöver du kunna regler för djurskydd, till exempel för att kunna göra inhägnader som är godkända. Du ska också ha kunskap i etologi, läran om djurens beteende. Det kan ingå i djurvårdarens arbetsuppgifter att avliva djur, till exempel när du bedömer att skadade djur som hittats av privatpersoner inte kan räddas. Det förekommer också att du föder upp djur, till exempel kaniner, som används som foder åt rovdjur.

Information till barn och andra besökare är en viktig arbetsuppgift. Du informerar om djuren, deras naturliga miljö och om samspelet mellan djur och människa. I vissa djurparker kan du arbeta som guide. Som djurvårdare samarbetar du bland annat med djursjukvårdare, veterinärer och med andra djurvårdare

Utomhusarbete är vanligt. Målning och reparationer kan ingå i arbetsuppgifterna, liksom visst trädgårds- och renhållningsarbete vid mindre djurparker. Det kan vara en fördel att kunna köra häst, eftersom vissa djurparker skjutsar runt besökare i vagn dragen av häst.

Vad ska man läsa:

Naturbruksprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss