logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Dykare

Arbete
Gillar du vatten? Kan du tänka dig att ha din arbetsplats långt under vattenytan? Då kanske anläggningsdykare är yrket för dig.

Som anläggningsdykare jobbar du med de flesta arbeten som utförs under vattnet när man bygger eller reparerar broar, hamnar, farleder och kraftverk. Du är alltså en anläggningsarbetare fast din arbetsplats ligger under vattenytan. I dina arbetsuppgifter kan ingå att till exempel schakta, borra, spränga, svetsa, bygga formar, armera och gjuta.

Förutom att du måste ha de praktiska kunskaperna för att klara av arbetsuppgifterna, måste du också känna till hur du påverkas av att vistas under vatten. Du utsätter dig för en extra påfrestning och det är viktigt att följa säkerhetsföreskrifterna. Det är till exempel mycket viktigt att du följer de tidtabeller som anger hur länge du får vistas under vattnet, annars riskerar du att drabbas av dykarsjuka. Det är ofta kallt och mörkt redan några meter under ytan och detta är en annan faktor som du måste ta hänsyn till i ditt arbete

Brandmän arbetar även med förebyggande skydd genom att bland annat informera om brandskydd exempelvis i skolor, daghem och arbetsplatser.

Att arbeta som rökdykare eller kemdykare är särskilt ansträngande och stressande. Rök- och kemdykare använder andningsskydd och ibland speciella dräkter som skydd mot farliga kemikalier för att kunna jobba med det aktuella ämnet eller rädda någon som behöver hjälp.

Brandman

Eftersom yrket är fysiskt krävande ingår konditions- och styrketräning i arbetet. Brandmännens kondition och hälsa kontrolleras regelbundet med hjälp av fysiska tester och läkarundersökningar

Vad ska man läsa:

Industritekniska programmet
Bygg och anläggningsprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss