logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Farmaceut/Apotekare

Apoteksområdeschef, Chefsfarmacevt, Farmacevt


Arbete
Som apotekare har du människors hälsa som yrke. Apotekare är specialister på läkemedel. De kan det mesta om hur läkemedel framställs, hur de verkar och hur de ska användas. Apotekare arbetar inom apoteksverksamhet eller läkemedelsindustrin men kan även arbeta inom exempelvis läkemedelskontroll.

Farmacevt är ett samlingsnamn för apotekare och receptarier.

Apotekarens viktigaste uppgift är att vara läkemedelsrådgivare. Man ansvarar för att kunderna får rätt läkemedel och har kunskap om hur läkemedlen ska användas. Apotekaren bedömer om läkarens ordination är rimlig. I arbetsuppgifterna ingår också att göra i ordning och expediera läkemedel till apotekets kunder och förvissa sig om att de har förstått hur läkemedlen skall användas för att göra bästa nytta.

Apotekaren hjälper också kunderna att välja receptfria produkter som säljs på apoteken och ger råd om friskvård och när man bör söka läkare istället.

Som apotekare är du expert på läkemedel och kan därför också arbeta med information till grupper som sjukvårdspersonal, skolungdomar och pensionärer. Många apotekare arbetar också med att gå genom läkemedelsanvändningen på sjukhem. Också arbete med att analysera läkemedelsstatistik samt medverka i läkemedelskommittéarbete kan ingå i arbetet. Apotekaren har ofta hand om interninformation och personalens fortbildning.

Som apotekare på ett sjukhusapotek lägger du upp rutiner för hanteringen av läkemedel på vårdavdelningarna, informerar vårdpersonal, tillverkar vissa ovanliga läkemedel och medverkar i forskningsprojekt och i läkemedelskommittéarbete.

På apotekets Kundcentrum arbetar apotekare med läkemedelsrådgivning via telefon och Internet.

Ett antal apotekare arbetar på Giftinformationscentralen inom Apoteket AB.

Arbetet som apotekare innebär mycket kontakter med kunder, läkare och annan sjukvårdspersonal, även per telefon. Det är därför viktigt att vara utåtriktad och ha lätt för att samarbeta.

Chefsfarmacevten har ansvaret för den löpande farmacevtiska verksamheten på apoteket. Apoteksområdeschefen har ansvaret för bland annat ekonomi och personal på ett antal apotek inom ett område.

Apotekare kan också arbeta i läkemedelsindustrin med att leda läkemedelstillverkningen, forska om och utveckla nya läkemedel eller planera och genomföra prövningar av läkemedel. På läkemedelsföretagens marknadsföringsavdelningar finns apotekare som arbetar med till exempel försäljning och produktinformation.

Andra arbetsuppgifter för apotekare kan vara kontroll och undervisning. Apotekare är även verksamma inom angränsande områden som till exempel kemi och livsmedel

Vad ska man läsa:

International Baccalaureate
Naturvetenskapsprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss