logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Fastighetsmäklare

Din uppgift som fastighetsmäklare är att förmedla kontakter mellan köpare och säljare. Du sköter förhandlingarna mellan parterna och upprättar kontrakt, när parterna kommit överens.

Som fastighetsmäklare ska du ge parterna de råd och upplysningar de behöver för att kunna genomföra affären. Du kontrollerar till exempel ägarförhållanden, inteckningar, tar fram en skriftlig beskrivning av fastigheten samt beräknar köparens boendekostnader. I mäklaruppdraget ingår även att annonsera efter köpare samt att visa objektet för intresserade. Du kan också få i uppdrag att hitta en viss fastighet eller bostadsrätt som någon är intresserad av att köpa.

Fastighetsmäklare kan också vara specialiserade på en viss sorts fastigheter. Att sälja fritidshus i Sverige till utlandet eller förmedla köp av semesterbostäder i utlandet åt svenskar är några exempel på vad du som fastighetsmäklare kan vara inriktad på.

Fastighetsmäklare kan vara anställd vid fastighetsmäklarbyrå, fastighetsbolag eller vara egen företagare. En del fastighetsmäklare kombinerar arbetet som mäklare med andra arbeten.

Som fastighetsmäklare bör du vara serviceinriktad och utåtriktad.

Arbete på kvällar och helger förekommer eftersom du då ofta har visning av objekt för kunder. Arbetet är delvis säsongsbetonat. Flest försäljningar brukar ske under vår och försommar medans hösten och framför allt tiden kring årskiftet brukar vara lugnare. Mäklarbranschen är också konjunkturkänslig.

Vad ska man läsa:

International Baccalaureate
Samhällsvetenskapsprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss