logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Filmregissör

Filmregissör, Teaterregissör

Arbete
Som regissör är du på en gång både konstnär och arbetsledare. Du drivs av en stark vilja att göra film eller teater och har förmåga att kommunicera dina idéer till medarbetarna i en produktion.

Som teaterregissör är du huvudansvarig för den konstnärliga utformningen av en föreställning. Du väljer den pjäs som ska sättas upp. Ibland görs detta i samarbete med en dramaturg. Dramaturgen granskar och bedömer pjäser, eller bearbetar och anpassar texter för scenisk uppförande. Du väljer också ut de skådespelare som ska vara med i föreställningen.

Du läser och analyserar manus tillsammans med skådespelarna. Ni planerar sedan arbetet med pjäsen fram till premiären. Regissören leder repetitionerna. Arbetet med skådespelarna kräver att du är lyhörd och öppen för synpunkter och idéer, samtidigt som du måste ha förmågan att driva arbetet framåt mot premiären. Förutom skådespelarna arbetar du också med scenografen, maskörer och den tekniska personalen, alla lika viktiga för den konstnärliga helheten.

Det är du som regissör som har det övergripande konstnärliga ansvaret för föreställningen och det är du som måste se till att alla medverkande tar ansvar för sin uppgift.

Som filmregissör leder du arbetet med filminspelning. Det kan vara allt från korta reklamfilmer till filmer i långfilmsformat eller dokumentärfilm. Ofta har regissören själv skrivit manus till filmen. Du kontaktar och instruerar skådespelare och andra som ska medverka i inspelningen. Du söker rätt på inspelningsplatser och leder arbetet med att bygga ateljéer. Under själva inspelningen samarbetar du intimt med fotograferna. Efter inspelningen deltar du i klippningen av filmen.

Såväl teateruppsättningar som filminspelningar kräver att många människor samverkar. Du måste vara stresstålig och ha lätt för att både samarbeta och göra dig förstådd, och du måste kunna föra fram dina idéer så att dina medarbetare förstår.

Som regissör måste du ha stor inneboende drivkraft och uthållighet och vara beredd att ständigt utvecklas inom yrket, lära dig nya saker, läsa, skaffa dig nya intryck. Yrkesgruppen är liten och konkurrensen om jobben är mycket hård.

Teaterregissörer kan ha fast anställning vid någon teater men de flesta arbetar som frilans. De flesta filmregissörer är egna företagare och arbetar i projektform som frilans. Som filmregissör kan du också arbeta inom televisionen

Vad ska man läsa:

Estetiska programmet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss