logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Florist

Arbete
Gröna fingrar och blick för färg och form är viktiga egenskaper för en florist. Florist är ett yrke som har inslag av både försäljning, administration och konstnärligt arbete.


Som florist arbetar du oftast i en blomsteraffär, i en handelsträdgård eller ett så kallat garden center, en slags kombination av blomsterhandel och handelsträdgård. Yrket har inslag både av försäljning, administration och konstnärligt arbete. Som florist säljer du i första hand blommor och växter av olika slag.

Snittblommor, alltså lösa blommor, är den viktigaste varan för en blomsteraffär. Av dem skapar du vackra buketter eller arrangemang. Du gör även begravningsbinderier såsom kransar eller kistdekorationer samt brudbuketter, tärnbuketter och kyrkdekorationer till bröllop. Även vid andra tillfällen när kunderna vill ha vackra blommor gör du binderier. Arbetet kräver att du har sinne för färg och komposition. Olika slags blommor och grönt ska sättas ihop till en vacker och tilltalande helhet.

Du säljer också krukväxter och plantor. Det är viktigt att kunna mycket om olika arter, som du ska sköta om så att de håller sig fräscha och fina. Du gör arrangemang av krukväxter, planterar plantor och vattnar växterna. Ibland måste blommorna också gödslas och beskäras.

I blomsteraffären har du ofta också hand om telefonservice, där kunderna ringer in och beställer blommor. Många blomsteraffärer är anslutna till internationella nätverk. Via dem kan kunderna skicka blommor till någon i en annan stad eller ett annat land. Till hjälp har blomsteraffärerna datorer, där beställningen registreras och skickas till en blomsteraffär på den ort dit blommorna ska skickas.

Känsla för service är viktigt eftersom du träffar mycket kunder i ditt arbete. Du måste vara beredd att svara på frågor om blommornas skötsel. Det ställer krav på stora kunskaper om växter och snittblommor. Många blomsteraffärer har också uthyrningsverksamhet. De hyr ut växter till företag och organisationer och tar ibland också hand om skötseln.

I ditt arbete som florist ingår också alla typer av arbetsuppgifter som förekommer i en affär. Du ska till exempel ta emot och packa upp växter och andra varor. Att skylta snyggt, ta betalt, köpa in varor och städa är andra arbetsuppgifter.

Arbetsbelastningen kan vara stor inför storhelger, till exempel vid studentexamen eller vid jultid, då det säljs extra mycket blommor. Dina arbetstider kan vara oregelbundna, många blomsteraffärer har öppet på kvällar och helger.

Arbetet som florist kan också vara påfrestande för rygg och knän, eftersom du står mycket i jobbet. Du måste också ha ett fullgott färgseende och starka nypor för att kunna binda buketter

Vad ska man läsa:

Hantverksprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss