logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Flygledare

Arbete
Flygledarens uppgift är att leda flygplanen genom luftrummet, förhindra kollisioner mellan flygplan och se till att flygtrafiken fungerar säkert och smidigt på ett miljövänligt sätt.


Flygledaren leder trafiken vid start och landning, i närområdet vid flygplatsen eller längs flygvägarna mellan flygplatserna. Flygledare arbetar antingen vid en radarskärm i en kontrollcentral eller i ett kontrolltorn på en flygplats. Flygplanet syns på radarskärmen där det finns bland annat information om vilket flygplan det är, vilken höjd det flyger på och i vilken hastighet.

Flygledaren ser till att flygplanen i luften och på start- och landningsbanorna inte kommer för nära varandra. Flygplan och andra fordon måste också hållas åtskilda på start- och landningsbanorna.

Beroende på var man arbetar ansvarar man för ett visst luftområde. I kontrollcentralen arbetar flygledaren enbart framför en radarskärm medan man i kontrolltornet även kan se flygtrafiken.

Som flygledare håller du kontakt med piloterna och ger dem instruktioner och tillstånd för start och landning. Kommunikationen sker med radio på en speciell radiofrekvens.

Flygledarens arbete följer internationella regler och överenskommelser. Arbetsspråket är engelska. Arbetet utförs med hjälp av avancerad teknik och noggrant utprovade arbetsmetoder.

Som flygledare har du ett omväxlande arbetstempo med stressiga såväl som stillsamma perioder. Att kommunicera och samarbeta är viktiga inslag i flygledarens arbetsuppgifter. Man ska också vara bra på att tänka logiskt, lösa problem och fatta snabba beslut. Det är viktigt att kunna behålla lugnet i arbetet och göra flera saker samtidigt utan att bli stressad.

Flygledare arbetar i skift. Arbetstiden varierar beroende på arbetsplats men natt- och helgarbete är vanligt.

I Sverige samarbetar civil och militär flygtrafikledning med varandra för att utnyttja lyftrummet maximalt.

Ett antal flygledare arbetar vid landets flygflottiljer. Utöver att vara flygledare i Luftfartsverket är de även reservofficerare i Försvarsmakten

Vad ska man läsa:

International Baccalaureate
Samhällsvetenskapsprogrammet
Naturvetenskapsprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss