logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Datatekniker

Datatekniker, IT-tekniker, PC-samordnare, PC-tekniker, Supporttekniker, Systemtekniker


Som datatekniker inom service och support kommer du att arbeta i ett omväxlande yrke. Ditt jobb är att sköta servicen av datorer och datasystem och att ge support till användare.

Datatekniker är ett samlingsnamn. Det finns många namn på dem som sköter dataservice och support. Du kan kallas IT-tekniker, systemadministratör, systemtekniker, supporttekniker, PC-tekniker, PC-samordnare.

Som datatekniker inom service och support sköter du servicen av datorer och datasystem. Du har ansvaret för att datorerna fungerar och för att användarna har den utrustning de behöver för att kunna sköta sitt jobb bra. Ofta sköter du också ett lokalt nätverk, alltså flera datorer som är ihopkopplade för att användarna ska kunna ta del av samma information och kommunicera med varandra. (Datatekniker som är specialiserade på nätverk, (nätverkstekniker, nätverksadministratörer) har en egen beskrivning.)

Till dina uppgifter hör att ge råd och stöd till dem som använder datorerna när det uppstår tekniska problem på datorer och utrustning. Om något är fel ska du åtgärda det eller kontakta den som sålt utrustningen för att lösa problemet. Du ska kunna åtgärda fel både i själva datorerna, hårdvaran, och i dataprogrammen, mjukvaran.

Ibland deltar du när datorer och utrustning ska köpas in. För att du ska kunna ge bra råd vid inköp, krävs det att du hela tiden vet vilka nyheter som är på väg inom ditt område. När utrustning köpts in sköter du installation både av datorer och utrustning (hårdvara) och datorprogrammen (mjukvara). Ibland måste datorerna och datorprogrammen anpassas för att passa just ditt företag. Du testar att nya datorer och program fungerar. Till dina uppgifter kan också höra att träna användarna i de nya applikationerna. Du kan ibland också ha inslag av programmering i jobbet.

De som kallas PC-samordnare är framför allt inriktade på att ge stöd och service i det dagliga arbetet till dem som använder datorerna. De har en kundstöds- eller helpdeskfunktion. Ibland ingår i uppgifterna att instruera användarna i hur de ska arbeta med olika program.

Det finns också supporttekniker som arbetar i en så kallad helpdesk och ger hjälp och stöd per telefon till kunder eller användare som har problem med sina datorer. Det kan vara att de behöver assistans med att använda sina program, det kan vara fel i programmen eller datorerna eller borttappade lösenord. Du ställer frågor för att komma underfund med vad som orsakar problemen och du lotsar dem fram till möjliga lösningar. Är det svårare problem som du inte själv kan lösa kan du föra frågorna vidare till andra dataexperter eller du för ärendet vidare till en tekniker som hjälper användaren på plats.

En datatekniker som arbetar med service och support bör ha bred kunskap om och intresse för datorer och kunskaper om både hårdvara och mjukvara. Du måste dessutom vara beredd att ha många kontakter med människor och ha lätt för att samarbeta. Det gäller att behålla lugnet även om kunden är irriterad. Ofta får du ta ett stort ansvar och du måste kunna arbeta självständigt. Eftersom databranschen är internationell och i stort sett all dokumentation och referenslitteratur är på engelska är språkkunskaper viktiga.

Datateknikern måster ändringar bara kan ändras eller rättas till när datorerna inte används. Det kan innebära arbete på nätter och helger. Det förekommer också att du måste ha beredskap i hemmet.

Datatekniker kan arbeta med service och support till datoranvändare i företag, förvaltningar och kommuner. De kan också arbeta med support åt kunder i företag som säljer program och datorer.

Gränserna mellan olika datayrken blir alltmer flytande. Läs därför även om andra datayrken, till exempel om nätverkstekniker och servicetekniker, datoranläggning samt den allmänna beskrivningen av datayrkena. Se under Liknande yrken.

Vad ska man läsa:

El - och energiprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss