logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Golvläggare

Som golvläggare kan du jobba vid nybyggen men också med renoveringar och ombyggnationer. Innan du kan lägga golvet måste ytan under vara jämn. Ibland måste du riva bort en gammal matta, ibland måste du spackla och slipa för att få ytan jämn. Du kan också lägga isolering och spånskivor.

När detta är klart lägger du på mattan. De kan vara av olika material som textil, plast, linoleum eller kork. De olika materialen kräver olika metoder och klister. Du kan också lägga parkettgolv. Parketten kommer ofta i färdiga delar från fabriken, men kan också läggas stav för stav. Ett arbete som kräver en hel del pusslande. I dina arbetsuppgifter ingår också att slipa och ytbehandla golv samt att montera socklar och lister.

En del golvläggare specialiserar sig på vissa typer av jobb som till exempel på golv och väggar i våtrum och badrum. Här ställs det extra krav på din skicklighet eftersom skarvarna svetsas ihop och måste bli helt täta.

Som golvläggare har du ofta direktkontakt med kunden, som vill ha råd om till exempel material och färgval. Därför är det viktigt att du har lätt att umgås med folk. Du behöver också ha känsla för färg och form.

Arbetet kan vara tungt, mattrullarna väger en del. Att jobba med mattläggning innebär också att en del av arbetet utförs knästående. Det finns dock hjälpmedel för att du ska undvika tunga lyft och en slags vagn som du kan sitta på istället för att krypa på knä. Tidigare har ångorna från lösningsmedel i lim varit ett problem. Idag är de flesta lim vattenbaserade. Vid renovering måste du ibland riva ut mattor som är fästa med den äldre typen av lim.

Golvslipare är specialiserade på maskinslipning och ytbehandling av golv.

Vad ska man läsa:

Bygg och anläggningsprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss