logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Guldsmed

Arbete
En guld- eller silversmed måste vara säker på handen och kunna arbeta med små detaljer. Dessutom krävs känsla för färg och form.

Som guldsmed lagar och tillverkar du smycken. Du arbetar med guld och silver. Som guldsmed monterar du också stenar och pärlor i smycken.

En stor del av jobbet som guldsmed är att laga eller göra om gamla smycken. Ibland ritar och tillverkar du egna modeller eller samarbetar med kunden om hur smycket ska se ut. Detta arbete kräver konstnärlig förmåga och bra idéer.

Du arbetar både för hand och med olika verktyg och med maskiner.

Som guldsmed är du även utbildad i läran om ädelstenar. Du ska till exempel kunna bedöma kvaliteten och storleken på ädelstenar och pärlor.

Det finns också guldsmeder som arbetar i industrin.

Skillnaden mellan guldsmeden och silversmeden är att silversmeden arbetar mer med konsthantverk och formgivning. Du tillverkar prydnadsföremål och smycken i silver. Du arbetar fram föremål med olika tekniker ur silvret.

För att bli en bra guld- eller silversmed krävs att du har känsla för formgivning. Arbetet kräver konstnärlighet, god finmotorik och precision. Du måste vara noggrann och klara av att jobba med små föremål. Tänk på att du bör ha god syn, i alla fall med glasögon eller linser.

De flesta guld- och silversmeder är anställda men många har egen verkstad eller driver butik. Ibland är din rörelse en kombination av båda verksamheterna. Många guldsmeder samarbetar också med butiker och tar emot smycken som ska lagas eller ändras. Om du jobbar i en butik är ofta kundkontakter en del av ditt arbete.

Om du har anlag för allergi ska du se upp eftersom du kan utveckla allergi mot olika metaller eller kemikalier.

Vad ska man läsa:

Hantverksprogrammet
Handel- och administrationsprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss