logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Hotellreceptionist

Arbete
Är du språkkunnig och serviceinriktad? Tycker om att arbeta med människor? Då kanske arbete som hotellreceptionist kan passa Dig. Oavsett om du arbetar på ett litet pensionat eller på ett stort lyxhotell är det din uppgift att se till att gästerna får bra service och trivs.


En hotellreceptionist tar emot gästerna när de anländer och checkar in dem, vilket betyder att man registrerar gästerna och ger dem nyckelkortet eller rumsnyckeln.

Hotellreceptionisten informerar om hotellets service. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att boka bord på restauranger.

Som hotellreceptionist informerar du om sevärdheter och bokar vid behov biljetter till nöjesevenemang. Att boka om flygbiljetter och beställa taxi ingår i arbetet. I receptionen kan gästerna också växla pengar.

När det är dags för avresa stämmer hotellreceptionisten av hotellräkningen och tar emot betalning.

Att ta hand om hotellets konferensgäster eller sköta telefonväxeln kan också ingå i hotellreceptionistens uppgifter. Vanligtvis hanterar hotellreceptionisten rumsbokning och fakturering. Arbetsuppgifterna varierar beroende på arbetsplatsens storlek och hur verksamheten är organiserad.

Som hotellreceptionist möter du många människor i ditt arbete och samarbetar också med hotellets övrig personal. Det är därför viktigt att du är serviceinriktad, flexibel och bra på att samarbeta. Att ha goda språkkunskaper och kunna koncentrera sig på flera arbetsuppgifter samtidigt är bra egenskaper för en hotellreceptionist.

Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. Oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete. På en del arbetsplatser har man infört arbetsrotation, vilket innebär att hotellpersonalen exempelvis arbetar i med servering eller städar.

På natten jobbar nattreceptionisten som också kan kallas nattportier. I nattreceptionistens uppgifter kan det ingå att stämma av dagskassan eller arbeta med statistikuppgifter.

På större hotell finns en receptionschef som bland annat har personalansvar. Det kan också finnas en förste receptionist som till exempel kan lägga schema och vara arbetsledare i det dagliga arbetet i receptionen.

Vad ska man läsa:

Hotell- och turismprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss