logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Illustratör

Animatör, Modetecknare, Serietecknare, Tecknare, Teknisk illustratör

Arbete
Som illustratör jobbar du oftast på uppdrag och är specialiserad på att göra en viss typ av teckningar. Det kan vara illustrationer till böcker och tidningar, serieteckningar, animerad film med mera.

Illustratören illustrerar bland annat böcker, tidningar, tidskrifter och elektroniska media. Läromedel är ett vanligt uppdragsområde, ett annat är nyhetsgrafik.

Kraven skiftar beroende på ämne - gäller det till exempel bilmotorer behövs tydliga och tekniskt korrekta avbildningar av motorer. Illustratörer med sådan specialisering kallas tekniska illustratörer. Om det å andra sidan gäller att komponera till exempel ett bokomslag ställs helt andra krav.

Några få illustratörer arbetar som modetecknare och tecknar kläder och skor för annonser och modetidningar

Serietecknare tecknar serier till bland annat serietidningar. Vissa följer ett färdigt manus medan andra skriver sina egna manuskript. En del serietecknare gör politiska skämtteckningar åt tidningar.

Animatören gör tecknad film som används i olika sammanhang, till exempel reklam, utbildning och underhållning. För- och eftertexter till filmer, liksom vinjetter till TV-program, görs ofta av animatörer.

Det är vanligt att illustratörer arbetar som egna företagare. Som sådan måste du själv stå för alla moment i arbetet ; skaffa uppdrag, planera arbetet, köpa in material, sälja dina produkter med mera. Oregelbundna arbetstider och långa arbetsdagar är vanligt.

Som illustratör måste du i dag behärska den digitala tekniken. Det betyder inte att du behöver skapa dina bildar i datorn men du bör kunna skanna in dem och leverera dem digitalt till beställaren.

Vad ska man läsa:

Estetiska programmet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss