logotyp för svenskaskolor.se, nedan finns sökruta och länkar Vi hjälper dig att hitta rätt i myllret av skolor och utbildningar. Du hittar allt från förskolor till högskolor.

Sök utbildning<- Tillbaka till startsidan

Industridesigner

Formgivare, Glasdesigner, Möbelformgivare, Produktformgivare, Teknikdesigner, Textildesigner

Industridesigner är både ett konstnärligt och tekniskt yrke. Du arbetar med produkter som ska tillverkas i serier, antingen helt nya eller - vilket är vanligare - utvecklar produkter som redan finns på marknaden och förbättrar dem.

Som industridesigner tar du ställning till form och färg, vilket material som ska användas, hur produkten ska anpassas till användaren, produktionsmetod och kostnad för framställning.

Du kan till exempel arbeta med formgivning av verktyg, maskiner, handikapphjälpmedel, elektronikprodukter och andra massproducerade varor.

De flesta är egna konsulter med uppdragsgivare från olika branscher. De finns även de som är anställda på större industriföretag. Under senare år har också industridesigners börjat anställas på designbyråer.

Ett designuppdrag brukar börja med en beställning. En kund vill ta fram en ny produkt, till exempel en dammsugare. Kunden beskriver uppdraget och du räknar ut vad det kan kosta. Sedan kommer du överens med kunden om vilka funktioner som ska finnas, vad dammsugaren ska kunna klara av - en så kallad funtionsanalys.

I nästa etapp gör du ett antal skisser, ofta för hand, och tar fram några förslag på hur dammsugaren kan se ut. Kunden tittar på skisserna och tar hjälp av tekniker, marknadsförare och beslutsfattare inom företaget för att avgöra vilket förslag som är bäst. Därefter gör du ett slutgiltigt förslag, ofta i datorn, med hjälp av ett CAD-program där produkten kan ses tredimensionellt och från alla håll. Återigen granskar kunden ditt förslag och gör kanske några korrigeringar. När du fått tillbaka förslaget gör du ett ritningsunderlag i datorn. Skissen är nu detaljerad med tekniska beskrivningar och mått. I många fall görs också en modell av produkten, till exempel i trä.

Om kunden är nöjd med resultatet görs ett tillverkningsunderlag och produkten kan börja tillverkas.

Formgivare - som även kallas produktformgivare - svarar för färg, form, dekor, material och funktion vid industriell framställning av olika produkter i bland annat keramik, glas, textil, trä och metall. Beroende på vilket material de abetar med kan de kallas glasdesigner, textildesigner (se även designer inom mode och textil) eller möbelformgivare. Liksom industridesigner gör formgivare inom industrin ritningar och modeller.

Vad ska man läsa:

International Baccalaureate
Naturvetenskapsprogrammet
Teknikprogrammet

Svenskaskolor login Om oss Våra tjänster Finns inte din utbildning med här? Kontakta oss